Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε χθες τις Βρυξέλλες με στόχο να ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους συμμάχους του εν όψει της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επισήμανε, όπως σημειώνεται από την Αθηνά Παπακώστα στο skai, ότι οι εταίροι της Ουκρανίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προμήθεια οπλικών συστημάτων για να υποστηρίξουν την αμυντική ικανότητα της χώρας απέναντι στη Ρωσία. Η Δύση εστιάζει στο να διασφαλίσει ότι το Κίεβο θα είναι σε καλή θέση όταν έρθει η ώρα των ειρηνικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.
Ο Ζελένσκι τόνισε την σημασία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης και ζήτησε περισσότερα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία.
Η υποστήριξη στους ουκρανικούς στρατούς είναι κρίσιμη, ιδίως τώρα που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να αναμένει από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο στην παροχή βοήθειας και να επηρεάσουν μελλοντικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Οι Ευρωπαίοι είναι σε ετοιμότητα ενόψει της 20ης Ιανουαρίου, ημερομηνία ορκωμοσίας του Τραμπ, προσπαθώντας να προλάβουν τις εξελίξεις.
Η χθεσινή άτυπη μίνι σύνοδος με τη συμμετοχή των Ζελένσκι και Ρούτε οργανώθηκε με τη συμμετοχή ηγετών όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιε. Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός της ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.
Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη επιδιώκει να πείσει τον Τραμπ ότι το Κίεβο χρειάζεται να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από μια θέση ισχύος. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι μια κακή συμφωνία για την Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον νέο πρόεδρο στα μάτια της Κίνας. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να δείξουν ότι εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien ότι οι δυνάμεις του δεν έχουν τη δυνατότητα να απελευθερώσουν τις περιοχές που είναι υπό ρωσική κατοχή, όπως η Κριμαία και η ανατολική Ουκρανία. Τόνισε ότι η διπλωματία είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για να πειστεί η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της, ξεκαθαρίζοντας ότι το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στην ανατολή της χώρας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sky News, οι πρόσφατες εξελίξεις στις Βρυξέλλες είναι κομβικές, καθώς ο Ρούτε αρχίζει να προβαίνει σε δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Ζελένσκι δείχνει μια αυξανόμενη αποδοχή της ανάγκης για μια συμφωνία μέσω διπλωματικών οδών, διασφαλίζοντας ωστόσο πως το Κίεβο δεν είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα. Μένει να φανεί πώς και πότε θα διαμορφωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις και ποια μορφή θα πάρει η συμφωνία.