Ουκρανία και Ρωσία: Αναγκαστικές Παραχωρήσεις για Ειρήνη

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, στρατηγός ε.α. Κιθ Κέλογκ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι «και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις» για να μπορέσει να τερματιστεί ο πόλεμος που ξεκίνησε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να κάνουν παραχωρήσεις. Αυτός είναι ο τρόπος που γίνονται οι διαπραγματεύσεις, και είμαι πεπεισμένος ότι και τα δύο μέρη θα βρουν κοινό τόπο», ανέφερε ο συνταγματάρχης, που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο Fox News, επισημαίνοντας την ανάγκη για διάλογο.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας, τόσο των ΗΠΑ όσο και της διεθνούς κοινότητας, να διασφαλίσουμε ότι θα σταματήσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο Κέλογκ, τονίζοντας ότι πιστεύει πως ο Τραμπ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

«Μόνος του ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν είναι διατεθειμένος να συζητήσει μόνο με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς έχει αγνοήσει άλλους ηγέτες», τόνισε ο 80χρονος στρατηγός, πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Στρατού.

«Θα ξεκινήσουμε συνομιλίες με όλους και, πιθανώς σύντομα, θα μπορέσουμε να βρούμε τρόπους να τερματίσουμε αυτή τη σύρραξη. Αυτό θα είναι ωφέλιμο για και τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο Κέλογκ.

Η ιδέα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου γίνεται όλο και πιο επίκαιρη, ιδιαίτερα από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ αποκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, γεγονός που έχει προκαλέσει διάφορες ερμηνείες.

Ο Ρεπουμπλικάνος έχει κριτικάρει τη δαπάνη μεγάλων ποσών από τις ΗΠΑ για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού, ωστόσο έχει επιδείξει και σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, απειλώντας τη με περισσότερες κυρώσεις.

Ο Πούτιν είχε εκφράσει την προηγούμενη μήνα τη διάθεση του για συνομιλίες με την Ουκρανία — αλλά όχι με τον πρόεδρό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο θεωρεί «έκνομο». «Δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα να αποφασίζει», αντέτεινε ο στρατηγός ε.α. Κέλογκ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα