Σάλος στην Ιταλία: Γιατί η συνάντηση Μελόνι και Μασκ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Μια φιλία στο επίκεντρο της κριτικής: Οι Financial Times αναλύουν την πολιτική διαμάχη που έχει προκαλέσει η σχέση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Έλον Μασκ.

Μελόνι και Μασκ: Μια σχέση στο μικροσκόπιο των Financial Times

Οι Financial Times εστιάζουν στην αυξανόμενη «πολιτική πόλωση» στην Ιταλία, με αφορμή τις πρόσφατες συνομιλίες της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Έλον Μασκ. Το δημοσίευμα αναδεικνύει τις έντονες επικρίσεις που δέχεται η Μελόνι για τις διαπραγματεύσεις με την SpaceX σχετικά με την παροχή ασφαλών επικοινωνιών, ιδίως καθώς η Ευρώπη δρομολογεί τη δική της ανταγωνιστική δορυφορική πρωτοβουλία, το φιλόδοξο πρόγραμμα Iris².

Ο Έλον Μασκ, μέσω της πλατφόρμας X, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία του είναι «έτοιμη να προσφέρει στην Ιταλία την πιο ασφαλή και προηγμένη συνδεσιμότητα». Αυτές οι δηλώσεις ακολούθησαν την επιβεβαίωση από την ιταλική κυβέρνηση ότι εξετάζεται η χρήση των υπηρεσιών Starlink για «κρυπτογραφημένες επικοινωνίες δεδομένων», μια κίνηση που φαίνεται να ενισχύει την προσωπική σχέση μεταξύ της Μελόνι και του ιδιοκτήτη της SpaceX.

Αντιδράσεις και Προειδοποιήσεις από την Αντιπολίτευση

Η πιθανή συμφωνία αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την ιταλική αντιπολίτευση. Οι επικριτές κατηγορούν την Μελόνι ότι ευνοεί τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές προσπάθειες στον κρίσιμο τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών. Κάρλο Καλέντα, κεντρώος νομοθέτης και πρώην υπουργός Βιομηχανίας, προειδοποίησε ότι η ανάθεση ευαίσθητων υπηρεσιών στον Μασκ, τον οποίο κατηγορεί για υποστήριξη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και διάδοση παραπληροφόρησης, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας.

Η Έλι Σλέιν, ηγέτιδα του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, απαιτεί από την Μελόνι να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τις συζητήσεις με τη SpaceX. «Αν το κόστος της φιλίας του Μασκ είναι 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ιταλία δεν θα συμβιβαστεί σε ζητήματα εθνικής πολιτικής. Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει για τους όρους και τους λόγους μιας τέτοιας επένδυσης.

Οι Υποστηρικτές της Συμφωνίας και η Ευρωπαϊκή Εναλλακτική

Από την άλλη πλευρά, ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τη SpaceX, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και προτρέποντας την Μελόνι να επισπεύσει την υπογραφή. «Η συνεργασία με τον Μασκ είναι μια ευκαιρία και όχι κίνδυνος», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη συμφωνία. Ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο τόνισε ότι η Ιταλία δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με την SpaceX, λόγω του μονοπωλίου της στις δορυφορικές επικοινωνίες χαμηλής τροχιάς, ενώ η ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση, το πρόγραμμα Iris², βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επενδύσει 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρότζεκτ Iris², ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης 260 δορυφόρων σε χαμηλή και μεσαία γήινη τροχιά, με στόχο την παροχή ασφαλών επικοινωνιών στα κράτη μέλη έως το 2030. Η Telespazio, μια κοινοπραξία μεταξύ της ιταλικής αμυντικής εταιρείας Leonardo και της γαλλικής Thales, κατέχει κεντρικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία.

Γεωπολιτικές Επιπτώσεις και Στρατηγική Αυτονομία

Ο Μπενιαμίνο Ίρνι, ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, υπογραμμίζει ότι η επιλογή της Ιταλίας να στραφεί στο Starlink για κυβερνητικές επικοινωνίες μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της με τους εταίρους της στην ΕΕ. «Αυτό στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στην ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Iris² συμβολίζει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Προειδοποίησε επίσης για τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ σε μια τέτοια σχέση, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Μασκ και την πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιθυμούν να τον ευχαριστήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Η διαμάχη γύρω από τη σχέση Μελόνι-Μασκ αναδεικνύει τις περίπλοκες γεωπολιτικές ισορροπίες και τις στρατηγικές προτεραιότητες που διαμορφώνουν τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της τεχνολογίας και της ασφάλειας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα