Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2025, στο πλαίσιο προσπάθειας να υποστηρίξει 190 εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων ή της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και πείνα. Ωστόσο, οι στόχοι χρηματοδότησης για το 2024 δεν επιτεύχθηκαν.
Ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Τομ Φλέτσερ, περιέγραψε τις συνθήκες ως «πρωτοφανή επίπεδα δεινών», θέτοντας τον ΟΗΕ σε προσπάθεια υποστήριξης ανθρώπων σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως το Σουδάν, η Συρία, η Λωρίδα της Γάζας και η Ουκρανία.
«Ο κόσμος φλέγεται, και αυτός ο τρόπος είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για να σβήσουμε τη φωτιά», δήλωσε ο Φλέτσερ σε δημοσιογράφους από τη Γενεύη. «Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια πολλαπλή κρίση, με τους πιο ευάλωτους να πληρώνουν το τίμημα», πρόσθεσε. Το περασμένο έτος ο ΟΗΕ είχε προσφέρει βοήθεια σε 116 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Εκτιμάται ότι το 2025, περίπου 305 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά η διαθέσιμη χρηματοδότηση των 47,7 εκατ. δολαρίων, που ζητείται, θα επιτρέψει να υποστηριχτούν μόνο 190 εκατ. από αυτούς.
Ο Φλέτσερ ανέφερε πως θα ήταν πιο εύκολο να ζητήσει μεγαλύτερο ποσό, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά υπογράμμισε ότι «πρέπει να τίθενται προτεραιότητες στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες». Το Νοέμβριο, ο ΟΗΕ έλαβε μόλις το 43% των σχεδόν 50 δισεκ. δολαρίων που είχε ζητήσει για το 2024.
«Οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και να είμαστε αυστηροί στις επιλεγμένες επιλογές», ανέφερε ο Φλέτσερ. Οι επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης των ανθρωπιστικών υπηρεσιών είναι «δραματικές»: το 2024 η ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία μειώθηκε κατά 80% και οι υπηρεσίες ύδρευσης και υγιεινής στην Υεμένη περιορίστηκαν σε μια χώρα που μαστίζεται από επιδημία χολέρας.
«Το ανθρωπιστικό σύστημα είναι σήμερα υπερφορτωμένο, υποχρηματοδοτείται και βιώνει πραγματική επίθεση», καταδίκασε ο Φλέτσερ. «Απαιτείται μια αυξημένη παγκόσμια αλληλεγγύη», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, πολλοί παρατηρητές ανησυχούν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μειώσει τη χρηματοδότηση της χώρας προς τους διεθνείς οργανισμούς. Ο Φλέτσερ επεσήμανε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τους προσεχείς μήνες για να «συνομιλήσει με τη νέα κυβέρνηση». Όμως, όπως τόνισε, η κόπωση των δωρητών είναι ένα γενικό φαινόμενο, γι’ αυτό και θα επισκεφθεί κι άλλες χώρες για να ενισχύσει τις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης του ΟΗΕ και να αναζητήσει «νέους συμμάχους».
Παρά ταύτα, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παροχή βοήθειας και την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις παραμένει οι συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. Με λίγες εβδομάδες να απομένουν για το τέλος της χρονιάς, το 2024 θεωρείται ήδη το πιο θανατηφόρο έτος για τους εργαζόμενους στο πεδίο της ανθρωπιστικής δράσης, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 280, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2023.