Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, που βρίσκεται στον Λίβανο για επίσκεψη, εξέφρασε σήμερα την επιθυμία για μια «βιώσιμη» επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, ακολουθώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία με την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βηρυτό, ο Λίβανος φιλοξενεί σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες (περίπου 800.000 από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΗΕ), που τον καθιστούν χώρα με τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο παγκοσμίως.
«Η επίσκεψή μου είναι μέρος μιας περιφερειακής περιοδείας με σκοπό την αναζήτηση των καλύτερων τρόπων για την υποστήριξη της επιστροφής των Σύρων προσφύγων», δήλωσε ο Γκράντι μετά τη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν.
Ο Γκράντι εξέφρασε την ελπίδα του για μια «στιγμή αναγέννησης για τον Λίβανο και την περιοχή», μετά την πτώση του Άσαντ, αποτέλεσμα 13 ετών εμφυλίου πολέμου. «Οι πρόσφατες εξελίξεις δίνουν ελπίδα για την επίλυση αυτής της παρατεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης» πρόσθεσε.
«Προσβλέπουμε σε επιστροφές που θα είναι βιώσιμες, κάτι που απαιτεί αυξημένη ασφάλεια, πολιτική σταθερότητα, σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων στη Συρία, καθώς και διεθνή υποστήριξη στην ανοικοδόμηση» της χώρας που έχει υποστεί σοβαρές βλάβες από τον πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ζοζέφ Αούν έκανε έκκληση για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους «το συντομότερο δυνατό» και ζήτησε από την UNHCR «να ξεκινήσει την οργάνωση αυτοκινητοπομπών επιστροφής» σύμφωνα με ανακοινώσεις από το γραφείο του.
Όπως ανέφερε η UNHCR, πάνω από 200.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στις αρχές Δεκεμβρίου.
«Μόλις πριν από λίγους μήνες, λιγότερο από το 2% των Σύρων προσφύγων στη περιοχή θεωρούσε πιθανή την επιστροφή του μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Σήμερα, αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί σχεδόν στο 30% ύστερα από τις αλλαγές στο συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Γκράντι.
Επιπλέον, ο Γκράντι ανέφερε ότι θα ταξιδέψει στη Συρία με σκοπό να «γνωρίσει τις νέες Αρχές και να συζητήσει τις δυνατότητες επιστροφής περισσότερων προσφύγων από τις γειτονικές χώρες».
Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξεκίνησε το 2011 λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων κατά του Άσαντ, έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 500.000 ανθρώπων και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.