Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση και αμερόληπτη βοήθεια, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλείται να παράσχει λύσεις.
Συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, σε συνδυασμό με την Αλγερία, με σκοπό να εξετάσει την οξυμένη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή της Γάζας και να αναδείξει την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας.
Καταγγελίες από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Τομ Φλέτσερ
Ο Τομ Φλέτσερ, αρμόδιος για ανθρωπιστικά θέματα και συντονιστής έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ, άσκησε σκληρή κριτική προς τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας ότι «στο μέλλον θα κριθούμε για το τι κάναμε προκειμένου να σταματήσουμε αυτήν τη φρίκη» και ότι υπάρχει κίνδυνος να αρκεστούμε σε κενά λόγια όπως «κάναμε ό,τι μπορούσαμε».
Ανάγκη υποστήριξης των ανθρωπιστικών οργανώσεων
Ο Φλέτσερ κάλεσε το Συμβούλιο να επιτρέψει στους ανθρωπιστικούς φορείς να συνεχίσουν το έργο τους, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σχέδια, προμήθειες και αποδεδειγμένη ικανότητα παράδοσης βοήθειας στα σύνορα, που μπορούν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στο ισραηλινό μοντέλο διανομής βοήθειας που αποκλείει ευάλωτες ομάδες όπως άτομα με αναπηρίες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, καθιστώντας τη βοήθεια εργαλείο διαπραγμάτευσης και επιτείνοντας τον κίνδυνο για πολλούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η θέση τους στη σύγκρουση
Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την δέσμευσή τους για απελευθέρωση των ομήρων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, επιρρίπτοντας αποκλειστικά την ευθύνη για τη σύγκρουση στη Χαμάς.
Η κρίσιμη πρόκληση για τη Μέση Ανατολή
Η αμερικανική αντιπροσωπεία υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών, ανθρωπιστικών οργανώσεων και διεθνούς κοινότητας για να διασφαλιστεί η άμεση και ασφαλής παροχή βοήθειας στους αμάχους της Γάζας.
Έκλεισε δε με μια προειδοποίηση για το μέλλον της περιοχής: «Η Μέση Ανατολή πρέπει να επιλέξει αν θα αφήσει το Ιράν και τους πληρεξούσιους του να υπαγορεύουν το μέλλον ή θα ακολουθήσει έναν δρόμο ειρήνης και σταθερότητας για όλους».