Συναγερμός στον ΟΗΕ για την επανεμφάνιση του ISIL/Da’esh: Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για θέματα Αντιτρομοκρατίας, Βλαντιμίρ Βορόνκοφ, παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την πιο πρόσφατη έκθεση – την εικοστή κατά σειρά – σχετικά με την απειλή που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος (ISIL/Da’esh) για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, εστιάζοντας στην ανάγκη για εγρήγορση και συντονισμένες δράσεις.
Η έκθεση υπογραμμίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ενισχύσει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση αυτής της συνεχώς μεταβαλλόμενης απειλής. Ο κ. Βορόνκοφ τόνισε ότι, παρά τις διεθνείς προσπάθειες, η τρομοκρατική οργάνωση Da’esh παραμένει ικανή να προσαρμόζεται και να εξελίσσει τις μεθόδους της.
«Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί συντονισμένη, πολυμερή δράση, δεδομένου ότι οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο ζωές, ευημερία και θεμελιώδεις ελευθερίες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η έκθεση επισημαίνει την ανθεκτικότητα της οργάνωσης, ιδίως σε περιοχές όπως η Συρία, όπου ο κίνδυνος πρόσβασης σε προηγμένο οπλισμό από τρομοκρατικές ομάδες είναι υπαρκτός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 42.500 άτομα – πολλοί εκ των οποίων συνδέονται με το ISIL/Da’esh – παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, μια κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
Ο κ. Βορόνκοφ αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη απειλή του ISIL-K στο Αφγανιστάν, όπου η οργάνωση φέρεται να σχεδιάζει επιθέσεις στην Ευρώπη και να στρατολογεί μέλη από την Κεντρική Ασία. «Είναι ζωτικής σημασίας να αποτρέψουμε το Αφγανιστάν από το να μετατραπεί ξανά σε ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές δραστηριότητες», τόνισε με έμφαση.
Στην υποσαχάρια Αφρική, το ISIL/Da’esh και οι συνδεδεμένες με αυτό οργανώσεις έχουν επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη δραστηριότητα στη Δυτική Αφρική και την περιοχή του Σαχέλ. Οι τρομοκρατικές ομάδες πυκνώνουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων σχολείων σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και ο Νίγηρας, ενώ η δράση παραμένει έντονη και στη Σομαλία.
Η έκθεση αναδεικνύει τέσσερις βασικές προτεραιότητες για τον ΟΗΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας: την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων στην Αφρική, την αναβάθμιση της ασφάλειας των συνόρων, την παροχή στήριξης για την κοινωνική επανένταξη (ιδίως εφήβων) και την αντιμετώπιση της κατάχρησης νέων τεχνολογιών από τρομοκράτες. Ο κ. Βορόνκοφ υπογράμμισε τη σημασία της «Διακήρυξης του Κουβέιτ για την Ασφάλεια των Συνόρων», η οποία προωθεί καινοτόμες λύσεις και ενισχυμένη διεθνή συνεργασία.
Το πρόγραμμα “Countering Terrorist Travel” του ΟΗΕ έχει επεκταθεί σε 63 χώρες, συμβάλλοντας στην ανίχνευση μετακινήσεων υπόπτων για τρομοκρατία. Επιπλέον, η πρωτοβουλία CT TECH+ υλοποιείται σε συνεργασία με την INTERPOL και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αντιμετώπιση της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο κ. Βορόνκοφ επανέλαβε τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας: «Η τρομοκρατία παραμένει μια σοβαρή και συνεχώς εξελισσόμενη απειλή, την οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για ένα ασφαλέστερο μέλλον», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή δέσμευση του ΟΗΕ να στηρίξει τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή και να οικοδομήσουμε ένα πιο ασφαλές μέλλον για όλους», κατέληξε.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Σεκέρης, ο οποίος τόνισε την κρίσιμη σημασία της ενσωμάτωσης της ατζέντας “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια” στις στρατηγικές για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Χαιρέτισε, δε, το Ψήφισμα 2734 (2024) του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αναγνωρίζει τη σεξουαλική και έμφυλη βία (SGBV) ως μορφή τρομοκρατίας, και υπογράμμισε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική που να διασφαλίζει την προστασία των γυναικών και την ενεργό συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Επεσήμανε, επίσης, ότι τα παιδιά αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτους στόχους της τρομοκρατίας, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο στρατολόγησης, ριζοσπαστικοποίησης και εκμετάλλευσης.
«Σύμφωνα με το Ψήφισμα 2427 (2018) του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα παιδιά που επηρεάζονται από ένοπλες συγκρούσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως θύματα και να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα», τόνισε, καλώντας σε εκτεταμένη εφαρμογή προγραμμάτων αποκατάστασης, εκπαίδευσης και κοινωνικής επανένταξης.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη συστηματική στόχευση της πολιτιστικής κληρονομιάς από το ISIL/Da’esh, που αποσκοπεί στην καταστροφή ταυτοτήτων και την παράνομη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών τους δραστηριοτήτων. Υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηρή προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2347 (2017).
«Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί απλώς μια επίθεση στην ιστορία, αλλά ένα εργαλείο πολέμου και τρόμου που χρησιμοποιείται για την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Επισφαλής Κατάσταση στη Συρία
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, ο κ. Σέκερης τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες πολιτικές αναταραχές έχουν δημιουργήσει ένα κενό ασφαλείας, το οποίο ενδέχεται να εκμεταλλευτεί το ISIL/Da’esh για να ανασυνταχθεί. «Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να αποτρέψουμε την πρόσβαση τρομοκρατών σε προηγμένα οπλικά συστήματα, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της παροχής συνεχούς ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η Ελλάδα επανέλαβε τη σθεναρή υποστήριξή της στο Ψήφισμα 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας, προτείνοντας έναν σαφή πολιτικό οδικό χάρτη για μια ενωμένη, σταθερή και κυρίαρχη Συρία, ως απαραίτητο και αποφασιστικό βήμα για την οριστική εξάλειψη της τρομοκρατίας.
«Μια σταθερή και ακμάζουσα Συρία είναι καθοριστικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ήττα της τρομοκρατίας στην περιοχή», κατέληξε.