ΟΗΕ: Αναμονή του ΣΑ για τη Συρία στην “αβέβαιη” κατάσταση

Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να υιοθετούν μια στάση αναμονής για την «δραματική» κατάσταση στη Συρία. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις πρεσβευτών κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, ύστερα από αίτημα της Ρωσίας.

«Το Συμβούλιο δείχνει ενότητα σε βασικά ζητήματα όπως η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και η ενότητα της Συρίας, η ανάγκη για προστασία των αμάχων και η εξασφάλιση πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια», υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, κατά την ενημέρωση προς τον τύπο.

«Ωστόσο, η ταχεία εξέλιξη των γεγονότων έχει αφήσει όλους έκπληκτους – όχι μόνο τα μέλη του Συμβουλίου αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Τώρα, η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο δεν είναι ακόμη έτοιμο να λάβει θέση επί του θέματος.

«Κανείς δεν περίμενε ότι οι δυνάμεις του Άσαντ θα κατέρρεαν τόσο γρήγορα», δήλωσε ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στο ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ.

«Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και μπορεί να αλλάξει καθημερινά. Έτσι, θα πρέπει να παρατηρήσουμε προσεκτικά τη συνέχεια», συμπλήρωσε.

Παρ’ όλα αυτά, «σχεδόν όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο εργάζεται για την προετοιμασία μιας κοινής δήλωσης.

«Θα δούμε αν πετύχουμε μια ενιαία φωνή τις επόμενες ημέρες. Πολλοί περιμένουν να ακούσουν το Συμβούλιο να εκφράζει επίσημα τη θέση του», κατέληξε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την αρχή του πολέμου στη Συρία το 2011, το Συμβούλιο έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις, καθώς η Ρωσία συχνά ασκούσε βέτο για να προστατεύσει το καθεστώς του Άσαντ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) από τη λίστα κυρώσεων του ΟΗΕ, οι πρεσβευτές της Ρωσίας και των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στο Συμβούλιο, τουλάχιστον προς το παρόν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα