Οι Παλαιστίνιοι υψώνουν για πρώτη φορά τη σημαία τους στον ΠΟΥ μετά από ιστορική ψηφοφορία

Η παλαιστινιακή σημαία κυματίζει πλέον συμβολικά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στην αναγνώριση της παλαιστινιακής παρουσίας σε διεθνές επίπεδο.

Σημαντική ψήφος για την ανύψωση της παλαιστινιακής σημαίας στον ΠΟΥ

Μια σημαντική νίκη πέτυχε σήμερα η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία με την υπερψήφιση της πρότασής της να υψωθεί η σημαία της παλαιστινιακής αρχής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η πρόταση, που υποστηρίχθηκε από τη Κίνα, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, εγκρίθηκε με 95 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά (Ισραήλ, Ουγγαρία, Τσεχία, Γερμανία) και 27 αποχές στη Γενεύη.

Διεθνές πλαίσιο και πολιτικές διαστάσεις

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ένταξη της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μέσα στο προηγούμενο έτος και λαμβάνει χώρα ενώ υπάρχει έντονη συζήτηση για τη γαλλική πρόθεση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Η κίνηση αυτή θεωρείται ως ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα προς τη διεθνή αποδοχή της Παλαιστίνης.

Αντίδραση και συμβολισμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η αντιπρόσωπος του Λιβάνου, Ράνα ελ Χούρι, σχολίασε ότι η ψηφοφορία αυτή αντανακλά μια «μικρή αχτίδα ελπίδας για τον γενναίο παλαιστινιακό λαό, που βιώνει ανείπωτα δεινά στη Γάζα».

Από την άλλη, το Ισραήλ καταψήφισε το ψηφίσμα ενώ οι ΗΠΑ, παρά τον στενό τους σύμμαχο στο Ισραήλ, επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, εν μέσω των σχεδίων τους να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ.

Η διεθνής στάση απέναντι στην αναγνώριση της Παλαιστίνης

Παρόλο που σχεδόν 150 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, πολλές μεγάλες δυτικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμα προβεί σε επίσημη αναγνώριση. Στην πρόσφατη ψηφοφορία, η Γαλλία και η Ιαπωνία υπερψήφισαν την πρόταση, ενώ η Βρετανία επέλεξε την αποχή.

Δηλώσεις από τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στη Γενεύη

Ο Ιμπραήμ Χραϊσί, Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, υπογράμμισε στο Reuters ότι πρόκειται για μια «συμβολική και μεμονωμένη ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα μια ένδειξη ότι η Παλαιστίνη αποτελεί μέρος της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών». Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η Παλαιστίνη θα αποκτήσει καθεστώς πλήρους μέλους στον ΠΟΥ και σε όλα τα διεθνή φόρα των Ηνωμένων Εθνών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα