Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν επιτέλους ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές εμπορικές εξελίξεις.
Η πρώτη επίσημη επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για εμπορικές διαπραγματεύσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν επίσημη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνοντας τη διάθεση τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους συναλλαγές. Πρόκειται για την πρώτη ξεκάθαρη δέσμευση μετά τη διακοπή των ανταποδοτικών δασμών μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αποκάλυψαν διπλωμάτες στην ΕΕ στο Politico.
Η επιστολή ανταποκρίνεται σε μια λίστα πιθανών παραχωρήσεων που προτείνονται από την ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χαλάρωση κανονιστικών μέτρων καθώς και συνεργασίες για τον περιορισμό της υπερπαραγωγής στην Κίνα. Όπως εξήγησε διπλωμάτης, «το βασικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης από την αμερικανική πλευρά, η οποία ήθελε να δει αρχικά μια προσφορά από την ΕΕ πριν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις».
Οι προκλήσεις του εμπορικού πολέμου και οι ανταποδοτικοί δασμοί
Η Επιτροπή είχε παρουσιάσει νωρίτερα έναν κατάλογο πιθανών παραχωρήσεων, αλλά η αποτυχία δέσμευσης από την κυβέρνηση Τραμπ ώθησε τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αμερικανική πλευρά, από την αρχή Απριλίου, έχει επιβάλει δασμό 10% σε διάφορα προϊόντα καθώς και δασμούς 25% σε αυτοκίνητα και μέταλλα. Η απειλή αύξησης των δασμών στο 20% εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις αρχές Ιουλίου είναι ρεαλιστική και αποτελεί μέσο πίεσης από την πλευρά των ΗΠΑ, με στόχο τη μείωση του διατλαντικού εμπορικού ελλείμματος.
Σοβαρές διαπραγματεύσεις για τα 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ διατλαντικού εμπορίου
Η ανταλλαγή επιστολών ανοίγει το δρόμο για σημαντικές διαπραγματεύσεις στην διατλαντική εμπορική σχέση, η οποία συγκεντρώνει τζίρο ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την άρση υψηλών δασμών δείχνουν την πολιτική βούληση των ΗΠΑ να αναδιαμορφώσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές.
Παρόλα αυτά, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς δεν έχει κατορθώσει να σημειώσει σημαντική πρόοδο μετά από τρεις γύρους συνομιλιών με Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ, προκαλώντας ανησυχίες στις Βρυξέλλες.