Οι ΗΠΑ σταματούν τη φαρμακευτική βοήθεια 50 εκατ. δολαρίων στη Ζάμπια λόγω κλοπής και μεταπώλησης

Σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις ΗΠΑΖάμπια, με φόντο την κλοπή φαρμάκων.

Αναστολή Αμερικανικής Βοήθειας στη Ζάμπια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αναστολή παροχής φαρμάκων προς τη Ζάμπια, μια βοήθεια που ανέρχεται σε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η απόφαση αυτή, όπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λουζάκα, Μάικλ Γκονσάλες, οφείλεται στην κλοπή των δωριζόμενων φαρμάκων και την επακόλουθη επαναπώλησή τους.

Ο Πρέσβης κατήγγειλε ότι τα φάρμακα, προοριζόμενα για τους πολίτες της Ζάμπιας, υπεξαιρούνται και καταλήγουν να πωλούνται σε φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές της Ζάμπιας δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Ο Γκονσάλες τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν μπορεί πλέον να δικαιολογεί στον Αμερικανό φορολογούμενο τη συνέχιση τόσο υψηλού επιπέδου βοήθειας την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Ζάμπιας αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τη βοήθεια αυτή». Η απόφαση, που αναμένεται να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2026, δεν σχετίζεται με τις γενικότερες περικοπές της διεθνούς βοήθειας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η Διαπίστωση της Απάτης και οι Επιπτώσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε την **απάτη** το 2021. Στο πλαίσιο ελέγχων σε πάνω από 2.000 φαρμακεία της Ζάμπιας, διαπιστώθηκε η πώληση όχι μόνο αμερικανικών φαρμάκων, αλλά και φαρμάκων που προέρχονταν από το **Παγκόσμιο Ταμείο για τον αγώνα κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας**, καθώς και από άλλους διεθνείς δωρητές. Αυτό υπογραμμίζει το μέγεθος του προβλήματος της παράνομης διακίνησης φαρμάκων.

Παρότι η Ζάμπια διαθέτει πλούσιο υπέδαφος σε χαλκό, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της, πάνω από 64%, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο πρόεδρος Ακάιντε Ιτσιλέμα, εκλεγμένος το 2021, είχε υποσχεθεί την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προσέλκυση επενδυτών.

Καταπολέμηση της Διαφθοράς και Προκλήσεις

Στην αρχή της θητείας του κ. Ιτσιλέμα, σημειώθηκαν συλλήψεις και επιχειρήσεις υψηλής προβολής κατά προσώπων που συνδέονταν με την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως κατασχέσεις ξενοδοχείων και ελικοπτέρων. Ωστόσο, ο ρυθμός των μέτρων κατά της διαφθοράς έχει επιβραδυνθεί έκτοτε. Η αναστολή της αμερικανικής βοήθειας αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα και αναδεικνύει την ανάγκη για πιο αποφασιστικά βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της ορθής διαχείρισης της διεθνούς βοήθειας που προορίζεται για την υγεία των πολιτών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα