Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε μια σημαντική κίνηση κατά της βίας στην Αϊτή, χαρακτηρίζοντας δύο ισχυρές συμμορίες ως «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις».
ΗΠΑ χαρακτηρίζουν συμμορίες της Αϊτής ως «τρομοκρατικές οργανώσεις»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσφατα τον χαρακτηρισμό δύο σημαντικών συμμοριών της Αϊτής, την Viv Ansanm και την Gran Grif, ως «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο που οι εγκληματικές οργανώσεις στην Αϊτή κλιμακώνουν τις προσπάθειές τους να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στη χώρα.
Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο χαιρέτισε την απόφαση, δηλώνοντας: «Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη Viv Ansanm και την Gran Grif ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις…Η εποχή της ατιμωρησίας για εκείνους που στηρίζουν τη βία στην Αϊτή τελείωσε». Αυτός ο χαρακτηρισμός υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Αϊτή.
Βία συμμοριών στην Αϊτή και η αντίδραση των ΗΠΑ
Η Αϊτή, ως η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό εκτεταμένη βία από συμμορίες που εμπλέκονται σε εγκλήματα όπως δολοφονίες, βιασμοί, λεηλασίες και απαγωγές. Η πολιτική αστάθεια επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση.
Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, με περισσότερους από 1.600 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αϊτή κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μέλη συμμοριών.
Ο Ρούμπιο τόνισε ότι οι αϊτινές συμμορίες, ιδιαίτερα ο συνασπισμός των Viv Ansanm και Gran Grif, αποτελούν την κυριότερη πηγή αστάθειας και βίας στη χώρα και συνιστούν άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στην περιοχή. Κατά τον ίδιο, ο τελικός στόχος αυτών των συμμοριών είναι «να δημιουργήσουν ένα κράτος ελεγχόμενο από τις συμμορίες, όπου η παράνομη διακίνηση και οι άλλες εγκληματικές δραστηριότητες θα γίνονται ελεύθερα, τρομοκρατώντας τους Αϊτινούς πολίτες».
Προηγούμενοι χαρακτηρισμοί και διεθνής παρέμβαση
Οι ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν χαρακτηρίσει και άλλες οργανώσεις στην περιοχή ως «τροροκρατικές», μεταξύ των οποίων το μεξικανικό καρτέλ Sinaloa, τη βενεζουελάνικη συμμορία Tren de Aragua και τη σαλβαδοριανή MS-13.
Η Αϊτή, υπό μια μεταβατική κυβέρνηση, βιώνει νέο κύμα βίας από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι συμμορίες ελέγχουν περίπου το 85% της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, και έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις σε περιοχές που δεν ελέγχουν, δημιουργώντας πανικό στους κατοίκους.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έχει αναπτυχθεί εν μέρει μια πολυεθνική αποστολή ασφαλείας (MMAS) υπό τη διοίκηση της Κένυας. Η αποστολή αυτή, που έχει λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει στόχο να υποστηρίξει την τοπική αστυνομία. Επί του παρόντος, η αποστολή αποτελείται από 1.000 αστυνομικούς από έξι χώρες, με στόχο την αύξηση του αριθμού τους σε 2.500.