Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ οραματίζεται μια Αμερική στην κορυφή, η πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» όσον αφορά τους δασμούς μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες για τον πληθωρισμό, ωφελώντας τελικά την Ευρώπη εις βάρος των ΗΠΑ.
Οι δασμοί του Τραμπ και ο αντίκτυπος στις τιμές
Η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές, είτε πρόκειται για τελικά προϊόντα είτε για πρώτες ύλες, λειτουργεί ως φόρος που μετακυλίεται τελικά στους καταναλωτές. Αυτό αυξάνει το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, οδηγώντας σε πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία. Ήδη, εταιρείες όπως η Adidas έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αυξήσουν τις τιμές στις ΗΠΑ λόγω του πρόσθετου κόστους από τους δασμούς.
Έρευνα του 2019 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε την πλήρη μετακύλιση των δασμών στις εγχώριες τιμές εισαγόμενων προϊόντων. Επιπλέον, ακόμη και εγχώριοι παραγωγοί που δεν επηρεάζονται άμεσα από τους δασμούς ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές τους, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση των τιμών των ξένων ανταγωνιστών τους.
Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι απειλές για αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς είναι προς το παρόν περιορισμένες. Αυτό, σε συνδυασμό με την πιθανή αύξηση των φθηνότερων κινεζικών εξαγωγών προς την Ευρώπη λόγω των αμερικανικών δασμών, αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Ενίσχυση του Ευρώ και πτώση τιμών ενέργειας
Η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που αποδίδεται από αναλυτές όπως ο Ρούμπεν Σεγκούρα-Καγεουέλα της Bank of America σε ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία, καθιστά τις εισαγωγές στην Ευρώπη φθηνότερες, μειώνοντας περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.
Επιπλέον, οι προσδοκίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του εμπορικού πολέμου έχουν οδηγήσει σε πτώση των τιμών της ενέργειας, όπως το πετρέλαιο (με το Brent να καταγράφει σημαντική πτώση) και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την Ευρώπη, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν το επόμενο έτος, σύμφωνα με προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι επιπτώσεις στην οικονομική πολιτική
Οι χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη δίνουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τη δυνατότητα να μειώσουν τα επιτόκια εάν χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας. Αντίθετα, οι ΗΠΑ ενδέχεται να δυσκολευτούν να μειώσουν το κόστος δανεισμού αν απαιτηθεί τόνωση της οικονομίας, λόγω των υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων που δημιουργούν οι δασμοί.
Αβεβαιότητα και μελλοντικές προβλέψεις
Αν και ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση των τιμών στην Ευρώπη, υπάρχουν και παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού, όπως οι αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα σε χώρες όπως η Γερμανία. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτών των δαπανών απαιτεί χρόνο, και η παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα καθιστούν δύσκολες τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις.
Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι της Nomura, οι πολιτικές του Τραμπ ενδέχεται τελικά «να κάνουν την Ευρώπη σπουδαία ξανά» όσον αφορά τον πληθωρισμό, θέτοντας την αμερικανική οικονομία σε μειονεκτική θέση.