Η ομάδα BRICS εκφράζει έντονες ανησυχίες για την αύξηση μονομερών δασμών, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
Οι Βασικές Θέσεις των Χωρών BRICS για τους Μονομερείς Δασμούς
Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι ηγέτες των BRICS εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την επιβολή μονομερών τελωνειακών και μη τελωνειακών μέτρων που βλάπτουν το διεθνές εμπόριο. Στην κοινή ανακοίνωση τονίστηκε ότι τέτοια μέτρα λαμβάνονται παρά τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην παγκόσμια ανάπτυξη.
- Οι χώρες της ομάδας BRICS αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
- Συμβάλλουν στο 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθιστώντας την κοινοποίησή τους ιδιαίτερα σημαντική.
- Παρά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται, οι BRICS απέφυγαν να κατονομάσουν συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ζοφερή Εικόνα της Παγκόσμιας Πολιτικής και Έκκληση για Ειρήνη
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας και οικοδεσπότης της συνόδου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, χαρακτήρισε την εποχή μας ως περίοδο «άνευ προηγουμένου κατάρρευσης της πολυμερούς συνεργασίας». Πέραν των οικονομικών θεμάτων, η σύνοδος περιέλαβε και σοβαρές πολιτικές δηλώσεις.
Ο Λούλα απηύθυνε κάλεσμα για ανθρωπιστική δράση και παγκόσμια ευθύνη: «Ας μην μείνουμε απαθείς απέναντι στην γενοκτονία στη Γάζα». Οι χώρες BRICS στην κοινή τους ανακοίνωση ζήτησαν:
Μια Νοητή Συμμαχία για Διεθνή Ισορροπία Δύναμης
Οι BRICS ιδρύθηκαν με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας ισορροπίας εξουσίας, εκπροσωπώντας τον Παγκόσμιο Νότο. Η ομάδα αποτελείται από τις χώρες:
Το 2023 η συμμαχία διευρύνθηκε σημαντικά με την προσθήκη:
Η αυξανόμενη ετερογένεια του μπλοκ καθιστά δύσκολη την διατύπωση κοινών πολιτικών, όμως η ομάδα συνεχίζει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σκηνή.
Καταγγελίες για Παραβιάσεις Διεθνούς Δικαίου
Οι BRICS κατήγγειλαν επίσης τις πρόσφατες στρατιωτικές επιθέσεις στο Ιράν, επισημαίνοντας τον κίνδυνο παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, παρέμειναν αόριστοι όσον αφορά την ονομαστικοποίηση των υπευθύνων.
Πηγή: ΑΠΕ