Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τις ξένες ταινίες προκαλούν αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον των διεθνών παραγωγών.
Ντόναλντ Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προανήγγειλε την Κυριακή την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς ύψους 100% σε ξένες ταινίες που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η ανακοίνωση, αν και στερείται λεπτομερειών, προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία, καθώς δημιουργεί το δίλημμα της αδυναμίας προβολής μιας ταινίας στην αμερικανική αγορά λόγω του κόστους των δασμών ή της αποκλειστικής παραγωγής της στις ΗΠΑ. Ένας Βρετανός παραγωγός χαρακτήρισε την εξέλιξη « δυνητικά καταστροφική για τη διεθνή βιομηχανία του κινηματογράφου».
Ο αντίκτυπος στο Χόλιγουντ και τις διεθνείς παραγωγές
Η εφημερίδα New York Times είχε ήδη αναδείξει τον Απρίλιο τις αρνητικές συνέπειες της “μετεγκατάστασης” παραγωγών από τις ΗΠΑ, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας και η πτώση του βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στο Λος Άντζελες. Η κατάσταση συγκρίθηκε με την παρακμή της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ντιτρόιτ πριν από πενήντα χρόνια. Η Έβελιν Σνόου, εκπρόσωπος καναδικού συνδικάτου τεχνικών κινηματογράφου, εξέφρασε την ανησυχία της για τις θέσεις εργασίας στο Κεμπέκ, καθώς μια αμερικανική παραγωγή στο Μοντρεάλ μπορεί να συντηρήσει χιλιάδες εργαζόμενους.
Στην Ευρώπη, ο διευθυντής του γαλλικού οργανισμού στήριξης του κινηματογράφου CNC, Γκαετάν Μπριέλ, προειδοποίησε τον Απρίλιο για την ανάγκη προετοιμασίας των Ευρωπαίων ενάντια σε μια «πιθανή αμερικανική επίθεση» στο ευρωπαϊκό μοντέλο στήριξης του πολιτισμού. Το CNC δεν θέλησε να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις.
Οικονομικές επιπτώσεις και το μέλλον του σινεμά
Το μέτρο που πρότεινε ο Τραμπ απειλεί την οικονομία της κινηματογραφικής βιομηχανίας στο σύνολό της. Η υποχρέωση να γίνονται όλες οι παραγωγές στις ΗΠΑ για να έχουν πρόσβαση στις αμερικανικές αίθουσες θα οδηγήσει στην ακύρωση πολλών σχεδίων. Το αμερικανικό περιοδικό Variety θέτει το ερώτημα «Ποιος το θέλει αυτό;» τονίζοντας ότι το Χόλιγουντ και οι κινηματογράφοι, που προσπαθούν να ανακάμψουν μετά την πανδημία, δεν χρειάζονται έναν νέο φόρο.