Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει στρατηγική αποστολής ενιαίας επιστολής δασμών σε πάνω από 150 χώρες, επηρεάζοντας διεθνείς εμπορικές σχέσεις.
Η νέα πολιτική δασμών των ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε τη Δευτέρα την πρόθεσή του να αποστείλει μια κοινή επιστολή σε περισσότερες από 150 χώρες, καθορίζοντας το ποσοστό δασμών που θα επιβληθεί σε αυτές. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην επιβολή ενός ενιαίου βασικού δασμού, ενισχύοντας την προβλεψιμότητα στο διεθνές εμπόριο.
Συγκεντρωτική προσέγγιση για τους δασμούς: ενιαίες αποφάσεις για πολλές χώρες
Όπως εξήγησε ο Τραμπ κατά τη συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα στον Λευκό Οίκο, «θα επιβληθεί το ίδιο ποσοστό σε όλες τις υπόλοιπες χώρες αυτής της ομάδας». Πρόκειται για χώρες με μικρότερο εμπορικό όγκο σε σύγκριση με τις μεγάλες αγορές όπου έχουν ήδη συμφωνηθεί ειδικοί όροι, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.
Τα ποσοστά δασμών και το επερχόμενο πλαίσιο
Αυτήν τη στιγμή, όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες υποχρεούνται να καταβάλλουν έναν βασικό δασμό 10%, που τέθηκε σε ισχύ από τον Απρίλιο. Ο Τραμπ έχει προϊδεάσει ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει μεταξύ 15% και 20%, χωρίς όμως να καταλήξει σε συγκεκριμένο αριθμό.
Οι ήδη αποσταλείσες επιστολές και οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις
Μέχρι σήμερα, έχουν αποσταλεί σχεδόν δύο δωδεκάδες επιστολές σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ενημερώνοντάς τους για τους δασμούς που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Αυτό έχει πυροδοτήσει σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς οι χώρες επιδιώκουν πιο ευνοϊκές συμφωνίες.
Ανησυχίες για την ημερομηνία εφαρμογής και το οικονομικό περιβάλλον
Παρά τις ανακοινώσεις, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σχετικά με το αν οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, δεδομένων πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην αμερικανική οικονομία και στη δημοτικότητα του Τραμπ, σύμφωνα με το Politico.
Χώρες της προσεχούς λίστας και οι ανοιχτές διαπραγματεύσεις
Μερικές από τις χώρες με σημαντικό εμπορικό έλλειμμα άνω του 3% για τις ΗΠΑ το 2024 που δεν έχουν ακόμα λάβει επιστολή είναι η Ταϊβάν, η Ελβετία και η Ινδία. Ο Τραμπ έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα για την Ινδία, δηλώνοντας αρχικά αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αργότερα ανέφερε πως «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ινδία, η οποία θα ανοίξει την αγορά της».
Παράλληλα, η διαπραγμάτευση με την Ιαπωνία, έναν από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους που απειλείται με δασμό 25%, παραμένει σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιτυχία της συμφωνίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η επιβολή δασμών.