Η μάχη της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς φωτίζεται ξανά μέσα σε ένα πυκνό σύννεφο έντασης και πολιτικής αναταραχής.
Ο Ζελένσκι υπόσχεται νέο σχέδιο κατά της διαφθοράς εν μέσω κρίσης
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντέδρασε γρήγορα μετά από τις πρώτες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης της καταπολέμησης της διαφθοράς κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεσμευόμενος να παρουσιάσει εντός δύο εβδομάδων ένα νέο, ισχυρό σχέδιο αναβάθμισης των θεσμών κατά της διαφθοράς.
Η νομοθεσία που εγκρίθηκε βιαστικά από το Κοινοβούλιο και υπογράφηκε εν μέσω νύχτας από τον Ζελένσκι, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και από ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι κάλεσαν το Κίεβο να την αποσύρει, φοβούμενοι πως περιορίζει την ανεξαρτησία κρίσιμων υπηρεσιών όπως το NABU (Εθνικό Γραφείο κατά της Διαφθοράς) και το SAPO (Ειδικό Εισαγγελικό Γραφείο κατά της Διαφθοράς).
Η σκιά των συλλήψεων και η αποτροπή ρωσικών επιρροών
Η απόφαση πάρθηκε λίγες ώρες μετά το σοκ από τη σύλληψη δύο αξιωματούχων της υπηρεσίας NABU για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε στο νυχτερινό διάγγελμά του ότι οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά απαλλαγμένες πλήρως από οποιαδήποτε “ρωσική επιρροή”. «Πρέπει να γίνει σε όλα εκκαθάριση», τόνισε, προτείνοντας αυστηρό έλεγχο και νέα πλάνα δράσης.
Κοινή απειλή και προσδοκίες για δικαιοσύνη
Στην εφαρμογή Telegram, ο πρόεδρος ανέφερε με έμφαση πως η κοινωνία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και πως όλοι οι Ουκρανοί έχουν έναν κοινό εχθρό: τους Ρώσους κατακτητές. Για τον Ζελένσκι, η διαφύλαξη του κράτους απαιτεί ταυτόχρονα σκληρή εφαρμογή του νόμου και δίκαια αντιμετώπιση της διαφθοράς, θέτοντας έτσι ως προτεραιότητα την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Πιεστικές αντιδράσεις και προτεινόμενες νομοθετικές κινήσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπενζαμέν Χαντάντ, δήλωσε πως η ανάκληση του νόμου δεν είναι αδύνατη, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης από το κόμμα Holos προετοιμάζονται να καταθέσουν νομοσχέδιο που θα ανατρέψει την απόφαση και να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Οι ευρύτερες συνέπειες για την Ουκρανία
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων με τα ρωσικά στρατεύματα στα ανατολικά, το καθημερινό κύμα επιθέσεων με drones σε πόλεις και η ανάγκη για σταθερότητα καθιστούν την καταπολέμηση της διαφθοράς κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχία της ουκρανικής αντίστασης. Η νίκη συνδέεται στενά με την εναρμόνιση με δημοκρατικές αξίες και την οικονομική στήριξη της Δύσης, που θέτει ως όρο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Ο αναλυτής Βαλέρι Πέκαρ επισήμανε πως μόνο η στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική και η δημοκρατία μπορούν να διασφαλίσουν μια νικηφόρα έκβαση για την Ουκρανία στη διάρκεια ενός πολέμου που εκτείνεται σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μετώπου.