Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, ανακοίνωσε εθελούσια μείωση μισθού κατά 25%, ανταποκρινόμενος στις σημαντικές περικοπές στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση που επιβάλλονται στο ίδρυμα.
Μείωση μισθού και οικονομικές προκλήσεις στο Χάρβαρντ
Από την 1η Ιουλίου, με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, ο Άλαν Γκάρμπερ θα λαμβάνει μειωμένη αμοιβή, ανταποκρινόμενος στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η συρρίκνωση της ομοσπονδιακής επιχορήγησης. Οι ηγετικές θέσεις στο Χάρβαρντ συνήθως συνοδεύονται από ετήσιες αμοιβές που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια, γεγονός που καθιστά το μέτρο του Γκάρμπερ ένδειξη ουσιαστικού συμβολισμού.
Επιπλέον, άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του πανεπιστημίου έχουν επίσης δεχτεί εθελοντικές αλλαγές στις αποδοχές τους, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ιδρύματος, Τζόναθαν Λ. Σουέιν.
Πολιτική πίεση και νομικές διαμάχες
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής της διοίκησης Τραμπ, στόχος είναι η πίεση στα ακαδημαϊκά ιδρύματα να αποφεύγουν πρωτοβουλίες που θεωρούνται μέρος αριστερής ατζέντας. Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν τη διαχείριση της διαφορετικότητας, τις διαδικασίες εισαγωγής φοιτητών και οι κανόνες συμπεριφοράς εντός πανεπιστημιουπόλεων.
Το Χάρβαρντ, ωστόσο, επέλεξε να διαφωνήσει και κατέφυγε σε νομικές διαδικασίες για την άρνηση συμμόρφωσης με συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα, υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία του και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες των ιδιωτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Αντισημιτισμός και επίδραση στη χρηματοδότηση
Οι πρόσφατες περικοπές στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ξεπερνούν τα 450 εκατομμύρια δολάρια, σε συνέχεια προηγούμενου παγώματος ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν μέρει λόγω καταγγελιών περί ανεπαρκούς αντιμετώπισης περιστατικών αντισημιτισμού στους χώρους του Χάρβαρντ.
Ο ίδιος ο Άλαν Γκάρμπερ έχει απορρίψει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το πανεπιστήμιο έχει αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα. Παράλληλα, προειδοποίησε για την παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ακαδημαϊκές ελευθερίες, αναδεικνύοντας τη σημασία της αυτονομίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.