Ο ΟΗΕ απορρίπτει πρόταση του Ισραήλ για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα λόγω σοβαρών ανησυχιών.
ΟΗΕ και Ανθρωπιστική Βοήθεια στη Γάζα: Ανησυχίες για τους Όρους του Ισραήλ
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) εξέφρασε την έντονη απόρριψή του στην πρόταση του Ισραήλ σχετικά με τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι όροι που προτείνει ο ισραηλινός στρατός εγείρουν σημαντικές «σοβαρές ανησυχίες» στον διεθνή οργανισμό, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στη Γενεύη.
Σύμφωνα με την «ανθρωπιστική ομάδα χώρας» που δραστηριοποιείται στη Γάζα, το ισραηλινό σχέδιο παραβιάζει θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές. Περιγράφεται ως ένας μηχανισμός «σχεδιασμένος για την ενίσχυση του ελέγχου σε είδη που εγγυώνται την επιβίωση εν είδει τακτικής για την άσκηση πίεσης — στο πλαίσιο της στρατιωτικής στρατηγικής», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
Κίνδυνοι για τους Αμάχους και τους Εργαζομένους
Το Ισραήλ επιδιώκει ο ΟΗΕ να δίνει την έγκρισή του για τη διανομή των απαραίτητων εφοδίων μέσω ισραηλινών σημείων ελέγχου και υπό συγκεκριμένους στρατιωτικούς όρους. Αυτό εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, καθώς, όπως επισημαίνει η ομάδα του ΟΗΕ, οι άμαχοι θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε στρατιωτικές ζώνες για να εξασφαλίσουν τρόφιμα. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο τις δικές τους ζωές όσο και τις ζωές των εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Επιπλέον, η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην βοήθεια. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το σχέδιο να οδηγήσει σε περαιτέρους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς πληθυσμού.
Αρχές Ανθρωπιστικής Βοήθειας που Δεν Διαπραγματεύονται
Ο ΟΗΕ είναι κατηγορηματικός: θα στηρίξει την παροχή βοήθειας μόνο εάν αυτή τηρεί αυστηρά τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές. Αυτές περιλαμβάνουν την ουδετερότητα, την αμεροληψία, την ανεξαρτησία και την ανθρωπιά. Η αρνητική θέση του ΟΗΕ στην πρόταση του Ισραήλ είναι σαφής, καθώς οι προτεινόμενοι όροι δεν φαίνεται να εναρμονίζονται με αυτές τις αξίες.
Ο Ανθρωπιστικός Αποκλεισμός και οι Συνέπειές του
Εδώ και περισσότερους από δύο μήνες, από τις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος φιλοξενεί 2,4 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονες κατηγορίες ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον λιμό ως όπλο πολέμου. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκδίδουν συνεχώς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο λιμού στη Γάζα και για την αδυναμία των νοσοκομείων να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε τραυματίες και ασθενείς. Η κυβέρνηση Νετανιάχου δικαιολογεί τον αποκλεισμό λέγοντας ότι αποσκοπεί στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Ωστόσο, ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει κάθε μορφή συλλογικής τιμωρίας και επιβάλλει στην κατοχική δύναμη την ευθύνη να εγγυάται την ευημερία του άμαχου πληθυσμού.