Η πολιτική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας αναζωπυρώνεται με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον της πρόθεσης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.
Η αντίθεση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε με έμφαση την απερίφραστη αντίθεσή του στην επικείμενη απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει επισήμως το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο του 2025, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, αυτή η κίνηση ισοδυναμεί με «επιβράβευση της τρομοκρατίας», καθώς λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023, μια ημέρα που έχει στιγματίσει τη σύγκρουση στην περιοχή.
Οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης
Σε μια σημαντική του ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι:
We strongly condemn President Macron’s decision to recognize a Palestinian state next to Tel Aviv in the wake of the October 7 massacre. Such a move rewards terror and risks creating another Iranian proxy, just as Gaza became.
A Palestinian state in these conditions would be a…
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) July 24, 2025
Η γεωπολιτική σημασία της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους
Η πρόθεση του προέδρου Μακρόν να προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους μέσα από μία διεθνή πλατφόρμα όπως ο ΟΗΕ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το Ισραήλ αλλά και από άλλους παγκόσμιους δρώντες. Η αναγνώριση αυτή ενδέχεται να αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας το παλαιστινιακό αίτημα για ανεξαρτησία αλλά ταυτόχρονα εγείροντας φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Συμπέρασμα
Η συζήτηση γύρω από την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από σημαντικούς διεθνείς παίκτες όπως η Γαλλία, αποκαλύπτει τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή. Η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου αντανακλά τη βαθιά ανησυχία για την ασφαλειά και τη σταθερότητα της περιοχής, δημιουργώντας ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς για τις διαπραγματεύσεις και το μέλλον της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.