Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι τα κράτη μέλη της Συμμαχίας είναι «στη σωστή κατεύθυνση» ώστε να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους για στρατιωτική βοήθεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μέχρι το 2024. Παρόλο που αυτός ο προγραμματισμός φαίνεται ελπιδοφόρος, ο Ρούτε κράτησε αποστάσεις από το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ρούτε ανέφερε ότι έως τώρα έχουν συγκεντρωθεί περίπου τα μισά από τα ποσά που έχουν υποσχεθεί. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι προχωρούμε καλά για την παροχή των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας. Σημείωσε μάλιστα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη διαθέσει 20,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 και η πρόοδος συνεχίζεται για να τηρηθούν οι υποσχέσεις για το υπόλοιπο του έτους. Πρόσθεσε ότι η νέα αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, που θα έχει έδρα στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν, θα είναι πλήρως επιχειρησιακή μέσα στους επόμενους μήνες.
Το σχέδιο νίκης για την Ουκρανία
Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» του για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται να παραχωρήσει εδάφη για να τερματίσει τον πόλεμο. Ο Ρούτε, αναγνωρίζοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι θετικό, εξήγησε ότι δεν μπορεί να το υποστηρίξει ολόκληρο λόγω τυχόν ασαφειών που παραμένουν.
«Είναι προφανώς ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ζελένσκι και την ομάδα του που ανέπτυξαν αυτό το σχέδιο… Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το υποστηρίξω στο σύνολό του, καθώς υπάρχουν πολλές πτυχές που χρειάζονται περισσότερη κατανόηση», τόνισε ο Ρούτε. Το σχέδιο νίκης θα συζητηθεί στη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ που αναμένεται να διεξαχθεί αύριο στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Ζελένσκι σχετικά με την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού προσωπικού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, ο Ρούτε σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές, παρόλο που τις θεωρεί ανησυχητικές. Επανέλαβε επίσης τη θέση ότι η διαδικασία της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «μη αναστρέψιμη» και πως η χώρα είναι πιο κοντά στη Συμμαχία από ποτέ.