Ο Φρίντριχ Μερτς, ένας πολιτικός χωρίς προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία σε ηγετικό ρόλο, βρίσκεται στο προσκήνιο ως πιθανός καγκελάριος της Γερμανίας, σε μια περίοδο κρίσιμων προκλήσεων.
Θα κληρονομήσει μια Γερμανία αντιμέτωπη με σημαντικές οικονομικές και διπλωματικές προκλήσεις, σε μια Ευρώπη που αναζητά μια νέα γενιά ηγετών. Ο επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), φιλοδοξεί να φέρει θεμελιώδεις αλλαγές, με έμφαση σε αυστηρότερους ελέγχους στην μετανάστευση και φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας.
Αναλαμβάνοντας την ηγεσία του CDU το 2022, μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, ο Μερτς επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την πολιτική ατζέντα.
Σε αντίθεση με το ήρεμο στυλ της Μέρκελ, ο Μερτς ακολουθεί μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση, οδηγώντας το κόμμα προς τα δεξιά και προκαλώντας αντιδράσεις, ιδίως στην Ανατολική Γερμανία, όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διατηρεί ισχυρή επιρροή.
Επαναφορά της οικονομίας της Γερμανίας
Ο Μερτς έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Σολτς, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές της έχουν οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα, αναγκάζοντας επιχειρήσεις να κλείσουν και να περικόψουν θέσεις εργασίας. Προτείνει μέτρα όπως η μείωση των εταιρικών φόρων, η εξασφάλιση προσιτής ενέργειας, η μείωση της γραφειοκρατίας και η αύξηση των επενδύσεων.
Επιπλέον, προτείνει τη δημιουργία ενός ψηφιακού υπουργείου για την προώθηση της ψηφιοποίησης και την επαναβιομηχάνισης της Γερμανίας. Έχει επίσης επικρίνει τις ενεργειακές πολιτικές των Πρασίνων και υποστηρίζει τη διατήρηση της πυρηνικής ενέργειας.
Οι υποστηρικτές του τον βλέπουν ως έναν ικανό καγκελάριο με κατανόηση των οικονομικών προκλήσεων, λόγω της εμπειρίας του ως δικηγόρου και μέλους διοικητικών συμβουλίων εταιρειών. Ωστόσο, οι επικριτές του επισημαίνουν την έλλειψη εκτελεστικής εμπειρίας σε κρατικό ή ομοσπονδιακό επίπεδο.
Οι δεσμοί του με πολυεθνικές εταιρείες, ιδίως ο ρόλος του στην BlackRock, έχουν προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή προτεραιότητα στα συμφέροντα των λόμπι.
Ο Μερτς έχει αναγκαστεί να αλλάξει στάση απέναντι στην AfD, τονίζοντας τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων και αποκλείοντας οποιαδήποτε συνεργασία.
Στήριξη των δεσμών με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ
Στην εξωτερική πολιτική, ο Μερτς δίνει έμφαση στους διατλαντικούς δεσμούς και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τις εντάσεις αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές.
Έχει επικρίνει την πολιτική του Σολτς έναντι της Ουκρανίας, πιέζοντας για την αποστολή προηγμένων όπλων, και έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι η ασφάλειά του αποτελεί «λόγο ύπαρξης» για τη Γερμανία.