Ο Έλον Μασκ ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να σταματήσουν να υποστηρίζουν οικονομικά τη Wikipedia, την οποία ονόμασε «Wokepedia», αν δεν «αποκαταστήσουν την ισορροπία στο καθεστώς επεξεργασίας τους». Αυτή η δήλωση έγινε στο X (πρώην Twitter), και συνδέεται με την ανακοίνωση της Wikipedia σχετικά με την κατανομή του προϋπολογισμού της για το 2023-2024.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, το 29% του προϋπολογισμού της έχει επενδυθεί σε τομείς που αφορούν την «ισότητα, ασφάλεια και ένταξη», γεγονός που φαίνεται να προκάλεσε την αντίδραση του Μασκ. Με βάση τα δεδομένα του Semrush, η Wikipedia κατατάσσεται ως ο τέταρτος πιο επισκέψιμος ιστότοπος παγκοσμίως, με μηνιαίες επισκέψεις που προσεγγίζουν τα 6,7 δισεκατομμύρια, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιρροή της.
Στην ανάρτησή του τη νύχτα της Τρίτης (24/12), ο Μασκ κοινοποίησε μια ανάρτηση από τον λογαριασμό «Libs of TikTok», ο οποίος απευθύνεται κυρίως σε ακροδεξιό κοινό, και προέτρεψε: «Σταματήστε να κάνετε δωρεές στην Wokepedia μέχρι να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην εξουσία επεξεργασίας τους».
Stop donating to Wokepedia until they restore balance to their editing authority https://t.co/sHjnFTtN5y
— Elon Musk (@elonmusk) December 24, 2024
Ο λογαριασμός Libs of TikTok, που διαχειρίζεται η γνωστή ακροδεξιά influencer Chaya Raichik και έχει πάνω από 3,9 εκατομμύρια ακολούθους, τόνισε ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Wikipedia, πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια από τον συνολικό προϋπολογισμό των 177 εκατομμυρίων δολαρίων δαπανήθηκαν για θέματα ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης. Προκάλεσε έτσι μία επανάσταση κατά των δωρεών προς την Wikipedia.
Η ανάρτηση περιλάμβανε και ένα γράφημα που παρουσίαζε την κατανομή του προϋπολογισμού, ο οποίος αποτυπώνεται ως εξής:
- 86,1 εκατ. δολάρια για υποδομές,
- 31,2 εκατ. δολάρια για προγράμματα ισότητας,
- 20,5 εκατ. δολάρια για ασφάλεια και ένταξη,
- 39,2 εκατ. δολάρια για αποτελεσματικότητα.
Αναφορικά με τις δαπάνες για την ισότητα, εκπρόσωπος της Wikimedia εξήγησε στο Newsweek ότι αυτές στοχεύουν να διευκολύνουν περισσότερους ανθρώπους στο να συμμετέχουν στην παραγωγή αξιόπιστης γνώσης στη Wikipedia και σε άλλα έργα της Wikimedia.
Η Wikipedia στηρίζεται στην πεποίθηση ότι βελτιώνεται όταν περισσότεροι άνθρωποι με διαφορετικά υπόβαθρα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών πεποιθήσεων, συμμετέχουν στην επεξεργασία και επιμέλεια του περιεχομένου. Η πολιτική της ισότητας προάγει αυτή την προσέγγιση, και στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν με ασφάλεια στο περιεχόμενο της Wikipedia, ακόμα και σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο νομικό και πολιτικό περιβάλλον παγκοσμίως. Υπογραμμίζεται επίσης η σημασία των νομικών προσπαθειών για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης και την αποτροπή της λογοκρισίας.