Η παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της μείωσης των συνεισφορών από τις χρηματοδότριες χώρες.
Ιστορικές Προκλήσεις στη Χρηματοδότηση Υγείας
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε πρόσφατα για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία. Όπως τόνισε, «Ζούμε τη μεγαλύτερη διαταραχή στην παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία στα χρονικά».
Επιπτώσεις της Αποχώρησης των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ
Η απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τον ΠΟΥ, επικαλούμενη κακοδιαχείριση της πανδημίας COVID-19, είχε σημαντικές επιπτώσεις. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του Οργανισμού, συνεισφέροντας περίπου το 18% του συνολικού του προϋπολογισμού. Η αποχώρηση αυτή επιδείνωσε μια ήδη υπάρχουσα κρίση χρηματοδότησης.
Αναθεώρηση Προϋπολογισμού και Πιθανές Περεταίρω Μειώσεις
Λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ και του εισοδηματικού κενού που δημιουργήθηκε, ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον προϋπολογισμό του. Αντιμέτωπος με ένα κενό περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον έτος, ο Οργανισμός πρότεινε τη μείωση του προϋπολογισμού για την περίοδο 2026-27 κατά 21%, από 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 4,2 δισεκατομμύρια. Ο κ. Γκεμπρεγέσους δεν απέκλεισε την πιθανότητα περαιτέρω αναθεωρήσεων, προσθέτοντας ότι οι περικοπές αυτές είναι «πολύ επώδυνες» και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως.
Μέτρα Εξοικονόμησης και Περικοπές Θέσεων Εργασίας
Ο ΠΟΥ εξετάζει διάφορα μέτρα εξοिकονόμησης σε περιφερειακό, κεντρικό και εθνικό επίπεδο. Ένα από αυτά είναι η μείωση θέσεων εργασίας στα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη. Επιπλέον, ο Οργανισμός σχεδιάζει να κλείσει ορισμένα γραφεία σε χώρες υψηλού μεσαίου εισοδήματος και πάνω. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ΠΟΥ, Ραούλ Τόμας, το ένα τέταρτο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα καλυφθεί τα επόμενα δύο χρόνια, αν και ο ακριβής αριθμός των θέσεων εργασίας που θα περικοπούν δεν έχει καθοριστεί ακόμη.
Ανάγκη Διεύρυνσης της Βάσης Δωρητών
Ο ΠΟΥ επισημαίνει την ανάγκη επέκτασης της βάσης των δωρητών του. Ο Οργανισμός αντιμετωπίζει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντικές συνεισφορές, οι οποίες αποτελούν το 80% του συνολικού προϋπολογισμού του και προέρχονται κυρίως από λίγους δωρητές. Η διεύρυνση αυτή κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση πιο βιώσιμης και σταθερής χρηματοδότησης.