Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζει διάθεση διαπραγματεύσεων για μια μόνιμη και σταθερή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που στοχεύουν στην αποστρατιωτικοποίηση του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι όροι της εκεχειρίας και οι προοπτικές ειρήνης στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, ο Νετανιάχου τόνισε ότι η επικείμενη 60ήμερη εκεχειρία θα αποτελέσει την αφετηρία για συνομιλίες σχετικά με το οριστικό τέλος της ένοπλης σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Όμως, η επίτευξη ειρήνης απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως:
Ο ίδιος ο Νετανιάχου επισήμανε: «Εάν αυτά τα ζητήματα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, θα είναι το καλύτερο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ισχυρός ισραηλινός στρατός θα αναλάβει δράση».
Οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα και το ζήτημα των ομήρων
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην επίτευξη εκεχειρίας αλλά και στην απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι συγγενείς των ομήρων πιέζουν για την ταυτόχρονη απελευθέρωσή τους, ωστόσο, ο Νετανιάχου διευκρινίζει ότι αυτό είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί λόγω της φύσης της Χαμάς, που χαρακτηρίζεται ως «βάναυση τρομοκρατική οργάνωση».
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι 49 παραμένουν ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι 27 από αυτούς είναι νεκροί.
Η σημασία της διαπραγμάτευσης για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή
Η πρόθεση για μια μακροχρόνια κατάπαυση πυρός, σε συνδυασμό με την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι παραπάνω όροι επιδιώκουν να μειώσουν την ένταση και τις συγκρούσεις, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα εν εξελίξει διαπραγματευτικά τραπέζια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ