Η ιστορία μιας «χρυσής βίζας» που άλλαξε το πρόσωπο της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων.
Christian Kälin: Ο Αόρατος Πρωταγωνιστής της Στεγαστικής Κρίσης στην Ευρώπη
Ο Christian Kälin, πρόεδρος της εταιρείας Henley & Partners, είναι το όνομα πίσω από το πολυσυζητημένο πρόγραμμα της χρυσής βίζας, που έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης. Παρότι άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Σουηδός επιχειρηματίας μπήκε στο προσκήνιο όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε πρόσφατα τις πρακτικές της εταιρείας του στη Μάλτα, όπου ξένοι επενδυτές επωφελούνται για να αποκτήσουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια μέσω της αγοράς ακινήτων.
Η Απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Επιπτώσεις για τη Μάλτα
Σύμφωνα με τους Financial Times, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» μετατρέπει την απόκτηση ιθαγένειας σε απλή οικονομική συναλλαγή, κάτι που αντιβαίνει στις αρχές της ΕΕ. Στη Μάλτα, όπου το πρόγραμμα ξεκίνησε δυναμικά, ξένοι επενδυτές θυσιάζουν πάνω από 600.000 ευρώ για να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν ακίνητα, αποκτώντας παράλληλα τα δικαιώματα ενός ευρωπαίου πολίτη.
Η σκοτεινή πλευρά αυτής της ιστορίας επιβεβαιώνεται και από το τραγικό γεγονός της δολοφονίας της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia το 2017, η οποία ερευνούσε ακριβώς τις παράνομες εκείνες πρακτικές που εκτυλίσσονταν στο πλαίσιο των «χρυσών βίζων».
Η Εξέλιξη της Henley & Partners και η Διεθνής της Επέκταση
Η εταιρεία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εστιάζοντας σε προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης σε χώρες της Καραϊβικής. Εκεί, η Henley & Partners κέρδισε φήμη και κεφάλαια, προσελκύοντας συνεργασίες με χρηματοοικονομικούς κολοσσούς όπως η HSBC. Στη συνέχεια, η επέκταση στη Μάλτα στάθηκε η αφετηρία για την διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά χορήγησης επενδυτικών βίζών.
Η Henley & Partners σήμερα παραμένει από τις κορυφαίες στο κομμάτι των επενδυτικών προγραμμάτων ιθαγένειας, ενώ ο ίδιος ο Kälin έχει ταυτιστεί με την επιτυχία αλλά και τις αντιπαραθέσεις γύρω από τη «χρυσή βίζα».
Η Αντίδραση των Ευρωπαϊκών Κρατών και η Μεταβαλλόμενη Κατάσταση στην Αγορά
Η πίεση που έχει ασκηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και η αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων οδήγησαν αρκετές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία να περιορίσουν ή να καταργήσουν σταδιακά τα προγράμματα χορήγησης «χρυσής βίζας». Ο λόγος είναι η κλιμακούμενη στέρηση κατοικίας για τους ντόπιους, οι οποίοι αισθάνονται ότι χάνουν τον τόπο τους και μετατρέπονται κυριολεκτικά σε τουρίστες στην ίδια τους τη χώρα.
Παρά τις προκλήσεις, ο Christian Kälin παραμένει μια επιδραστική προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή επενδυτικής μετανάστευσης, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και της στεγαστικής βιωσιμότητας.