Ζητώ συγγνώμη δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (4/12), ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-χιουν, προσφέροντας μάλιστα την παραίτησή του λίγες ώρες μετά την προσπάθεια του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.
Σε ανακοίνωσή του, ο Κιμ Γιονγκ-χιουν ανέφερε: «Αναγνωρίζω το βάρος της ευθύνης και ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση που προέκυψε στο κοινό λόγω του στρατιωτικού νόμου» και «προτείνω την παραίτησή μου στον πρόεδρο».
Αντιδράσεις των πολιτών στη Σεούλ
Σήμερα, οι κάτοικοι της Νοτίου Κορέας επέστρεψαν κανονικά στις δουλειές τους, στα καταστήματα και στα σχολεία, καθώς στη Σεούλ δεν παρατηρήθηκαν εμφανείς επιπτώσεις από τις έξι ώρες στρατιωτικού νόμου που κηρύχθηκε χθες, Τρίτη. Η ζωή στην πόλη των 9 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίστηκε όπως πάντα, με την κίνηση στα μέσα μεταφοράς να είναι φυσιολογική, μετά την απόφαση του προεδρικού γραφείου να αναστείλει τον στρατιωτικό νόμο, διακόπτοντας την επιβολή περιορισμών στις πολιτικές δραστηριότητες και στη λογοκρισία των Μέσων Ενημέρωσης. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της Σεούλ είναι ακόμη σε κατάσταση σοκ, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης του χρηματιστηρίου της Νότιας Κορέας και της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.
Ιστορική παράδοση του στρατιωτικού νόμου
Ο στρατιωτικός νόμος έχει επιβληθεί περίπου 10 φορές από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κορέας το 1948, με την τελευταία φορά να καταγράφεται πριν από πάνω από 40 χρόνια, όταν ο στρατηγός Τσουν Ντου-χουάν κατέλαβε την εξουσία και κυβέρνησε από το 1980 έως το 1988. Ο Γκανγκ Χε-Σου, 50 ετών, κάτοικος της Σεούλ, δήλωσε: «Ανατρίχιασα μόλις ξύπνησα και είδα τις ειδήσεις. Ήμουν τρομαγμένος και μπερδεμένος. Αναρωτιόμουν αν αυτό είναι πραγματικά δυνατό να συμβεί σήμερα».
Η ξαφνική απόφαση
Ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο μέσω διαγγέλματος που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, και στη συνέχεια ανέστειλε την απόφασή του όταν το κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθειά του να περιορίσει πολιτικές δραστηριότητες και να επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία στα Μέσα Ενημέρωσης. Το γραφείο του προεδρικού γραφείου δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου έγινε τη νύχτα για να «ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και την καθημερινή ζωή των πολιτών». Στρατιώτες με όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και νυκτερινά γυαλιά εισήλθαν στο κοινοβούλιο με βίαιο τρόπο.
«Το θέαμα ήταν κάτι που φαντάζομαι μόνο σε ταινίες», ανέφερε ο 39χρονος Κιμ Μπιεόνγκ-Ιν, κάτοικος Σεούλ, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για τις συνέπειες της πολιτικής αναταραχής στην οικονομία. «Είμαι πολύ ανήσυχος για το μέλλον μας», πρόσθεσε.
Πανικός και αντιδράσεις
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Γιουν, και πολλοί από αυτούς απαίτησαν τη σύλληψη και παραίτησή του. Σχεδόν τα δύο τρίτα των 300 μελών του κοινοβουλίου ξεκίνησαν διαδικασία για να απορρίψουν τον στρατιωτικό νόμο.
Μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανέφερε αύξηση κατά 337% στις πωλήσεις κονσερβών και κατά 254% στα στιγμιαία νουντλς μεταξύ 23:00 και μεσάνυχτα, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Παρόλο που κάποιες εταιρείες ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι, τα περισσότερα καταστήματα λειτούργησαν κανονικά σήμερα το πρωί.
Το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Νότιας Κορέας, η Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει απεργία μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν, με προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο κέντρο της Σεούλ τις επόμενες ώρες.