Ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου δικαστική περιπέτεια για τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ.
Σύλληψη και Ανάκριση του Γιουν Σουκ Γεόλ
Οι αρχές της Νότιας Κορέας συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο Γιουν Σουκ Γεόλ λόγω των ενεργειών του σχετικά με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις 3 Δεκεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που ένας πρώην πρόεδρος οδηγείται στη σύλληψη, ένα γεγονός που έχει συγκλονίσει την πολιτική σκηνή.
Ειδικοί εισαγγελείς κατά της διαφθοράς πραγματοποίησαν έφοδο στην οικία του Γιουν Σουκ Γεόλ, επιδιώκοντας την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε από δικαστήριο της Σεούλ μετά την άρνηση του πρώην προέδρου να συμμορφωθεί με τρεις προηγούμενες κλήσεις για ανάκριση.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Γιουν Σουκ Γεόλ είναι “ανταρσία”. Αυτή η σοβαρή κατηγορία επισύρει αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο πρώην πρόεδρος μεταφέρθηκε στα γραφεία της εισαγγελίας για να ξεκινήσει η διαδικασία ανάκρισης. Οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες για να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε επίσημη σύλληψη.
Αντιδράσεις και Πολιτική Κρίση
Η απόφαση του Γιουν Σουκ Γεόλ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο προκάλεσε πολιτική αναταραχή στη Νότια Κορέα. Η κίνηση αυτή οδήγησε στην παύση του από το κοινοβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης πιθανής απομάκρυνσής του από την εξουσία.
Μικροεπεισόδια και Παράδοση
Ο πρώην πρόεδρος είχε παραμείνει στην οικία του, υπό την προστασία της προσωπικής του ασφάλειας, από την ημέρα της παραπομπής του. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σύλληψης, πάνω από 3.000 αστυνομικοί και ερευνητές συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του, αντιμετωπίζοντας υποστηρικτές και βουλευτές του κόμματός του, του Κόμματος Εξουσίας στους Πολίτες. Αυτό οδήγησε σε μικροεπεισόδια.
Τελικά, ο Γιουν Σουκ Γεόλ αποφάσισε να παραδοθεί, δηλώνοντας την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις αρχές προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αιματοχυσία, παρόλο που θεωρεί τη διαδικασία παράνομη. Επίσης, υποστήριξε ότι το κράτος δικαίου έχει καταρρεύσει μετά από αυτή τη δικαστική περιπέτεια.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Γιουν δήλωσε ότι αποφάσισε να συνεργαστεί παρά την παρανομία της κλήτευσης, για να αποφευχθούν συγκρούσεις, καθώς η αστυνομία είχε αντιπαρατεθεί με την ασφάλειά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την αναστολή των εξουσιών του, ο Γιουν παραμένει ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Κορέας και η ασφάλειά του εξακολουθεί να αναφέρεται σε αυτόν. Η υπόθεση αυτή έχει εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη δημοκρατία στη Νότια Κορέα και το μέλλον της πολιτικής σκηνής.