Νέο Σύνταγμα στην Αρμενία: Δημοψήφισμα ως Μόνη Λύση, Δήλωση Πρωθυπουργού

Αναγκαία η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα στην Αρμενία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Δημοψήφισμα για το Νέο Σύνταγμα στην Αρμενία: Επιδίωξη της Ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου Συντάγματος, μια απαίτηση που έχει θέσει το Αζερμπαϊτζάν και θα μπορούσε να συμβάλει στη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η έγκριση του νέου Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος είναι απαραίτητη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πασινιάν, αναγνωρίζοντας την έλλειψη νομιμότητας του υπάρχοντος σχεδίου. Αν και δεν προσδιόρισε συγκεκριμένη ημερομηνία για το δημοψήφισμα, δεν διευκρίνισε επίσης τις λεπτομέρειες της συνταγματικής αναθεώρησης. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Τρεις Δεκαετίες Συγκρούσεων και η Ανάγκη για Ειρήνη

Ύστερα από τρεις δεκαετίες έντονων συγκρούσεων, η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας παραμένει μια πρόκληση. Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα της Αρμενίας εμπεριέχει αξιώσεις επί των εδαφών του, κάτι που το Γερεβάν διαψεύδει κατηγορηματικά. Η επίλυση αυτού του ζητήματος είναι κρίσιμη για την σταθερότητα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας περιοχής που ανακαταλήφθηκε πλήρως από το Αζερμπαϊτζάν κατά την αστραπιαία επίθεση του Σεπτεμβρίου 2023, αναγκάζοντας περίπου 100.000 Αρμένιους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές για την επιθυμία υπογραφής συνθήκης τερματισμού της σύγκρουσης, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής. Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, και τα κοινά σύνορα, που εκτείνονται σε περίπου 1.000 χλμ, παραμένουν κλειστά και αυστηρά φυλασσόμενα.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, χαρακτήρισε την Αρμενία ως «φασιστική» απειλή που πρέπει να εξαλειφθεί. Το Γερεβάν αντιμετώπισε τις δηλώσεις αυτές ως προσπάθεια δικαιολόγησης μιας πιθανής μελλοντικής σύγκρουσης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα