Νεκροί και τραυματίες μαθητές στην Οδησσό: Νέο ρωσικό πλήγμα σε σχολείο καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν από «μαζική ρωσική επίθεση» κατά κατοικημένης περιοχής και σχολείου στην Οδησσό. Ήταν μια νέα δραματική εξέλιξη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ρωσική επίθεση στην Οδησσό: Τραγικός απολογισμός και εκτεταμένες ζημιές

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, η «μαζική ρωσική επίθεση» στην Οδησσό, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκαπέντε ατόμων. Αρχικός απολογισμός από Ουκρανό αξιωματούχο έκανε λόγο για πέντε τραυματίες, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε δραματικά.

Η επίθεση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Ο περιφερειάρχης της Οδησσού, Όλεχ Κίπερ, δήλωσε ότι «εχθρική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε πολυκατοικίες, κατοικίες, σούπερ μάρκετ, σχολείο και οχήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση φέρεται να έγινε με ρωσικό drone.

Αντίδραση από την ουκρανική προεδρία και αίτημα για εκεχειρία

Η ουκρανική προεδρία αντέδρασε άμεσα. Ο Αντρίι Γέρμακ, γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας, ζήτησε για άλλη μια φορά «πλήρη εκεχειρία». Κατήγγειλε επίσης την «επιθυμία να σκοτώνει μέχρι το τέλος των ημερών του» του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Γέρμακ τόνισε, μέσω ανάρτησής του στο Telegram, την ανάγκη για πίεση προς την κατεύθυνση μιας πλήρους εκεχειρίας. Υπογράμμισε ότι «η διπλωματία σε συνδυασμό με ισχυρά οικονομικά μέσα επιρροής θα αναγκάσουν τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο».

Ο Γέρμακ, στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης θα συνεχιστούν καθημερινά σε συνεργασία με τους εταίρους της Ουκρανίας. Προανήγγειλε «περαιτέρω σημαντική διπλωματία», η οποία θα αφορά την ασφάλεια της χώρας και την επίτευξη μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλες εξελίξεις και διπλωματικά παζάρια

Τα νέα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό καταγράφονται σε μια περίοδο έντονων διπλωματικών ζυμώσεων για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο, τρία και πλέον χρόνια αφότου ξεκίνησε.

Λίγο πριν την επίθεση, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον μια οικονομική συμφωνία. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη δημιουργία ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, δίνει στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προνομιακή πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, γεγονός που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και αναλύσεων.

Οι εκρήξεις στην Οδησσό δεν ήταν οι μόνες που ακούστηκαν. Συγχρόνως με τα πλήγματα σε αυτή την πόλη, εκρήξεις σημειώθηκαν και σε συνοικία της πόλης Σούμι. Σειρήνες συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές ήχησαν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, όπως στις περιφέρειες:

  • Κιέβου
  • Χαρκόβου
  • Τσερνίχιβ
  • Σούμι
  • Ντονέτσκ
  • Ντνιπροπετρόφσκ
  • Ζαπορίζια

Αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν την συνεχιζόμενη ένταση και την ευρεία γεωγραφική έκταση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, την ώρα που οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης συνεχίζονται.

δειτε ακομα

δειτε ακομα