Η κυβέρνηση Μελόνι αλλάζει τα δεδομένα για τους μετανάστες στην Ιταλία και την Αλβανία, ενώ παράλληλα αναμένονται σημαντικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το άσυλο.
Νέες Ρυθμίσεις για τους Μετανάστες στην Αλβανία
Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση της Giorgia Meloni θεσπίζει νέους κανόνες για τη διαχείριση των μεταναστών. Σύμφωνα με τις αλλαγές, στις δύο κλειστές δομές που έχει δημιουργήσει η ιταλική κυβέρνηση στη Βόρεια Αλβανία, θα μεταφέρονται και παράτυποι μετανάστες για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης. Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης.
Όπως δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Matteo Piantedosi, η αλλαγή αυτή δεν θα επιφέρει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, καθώς πρόκειται για μερική τροποποίηση της χρήσης των ήδη υπαρχουσών δομών στο Σενγκίν και το Γκιαντέρ. Η κίνηση αυτή αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προέκυψαν από δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες περιόρισαν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από χώρες που δεν θεωρούνται “ασφαλείς” στα συγκεκριμένα κέντρα.
Δικαστικές Αποφάσεις και “Ασφαλείς Χώρες”
Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές αυτές. Συγκεκριμένα, ορίστηκε ότι μετανάστες και πρόσφυγες που δεν προέρχονται από τις λεγόμενες “ασφαλείς χώρες” δεν μπορούν να μεταφέρονται στα δύο αυτά κέντρα. Επιπλέον, οι αιτήσεις ασύλου αυτών των ατόμων δεν θα πρέπει να εξετάζονται με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μια σημαντική ετυμηγορία από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση αυτή θα καθορίσει τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται για τον ορισμό των “ασφαλών χωρών προέλευσης” των αιτούντων άσυλο.
Αλλαγές στην Απόκτηση Ιταλικής Υπηκοότητας
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε επίσης ότι θα υπάρχουν αλλαγές στα κριτήρια για την απόκτηση της ιταλικής υπηκοότητας. Στο εξής, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα ξένοι πολίτες με ιταλικές ρίζες που φτάνουν μέχρι τον παππού ή τη γιαγιά τους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν Ιταλούς προπαππούδες δεν θα μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση.