Συνάντηση Ρούτε και Ζελένσκι στις Βρυξέλλες
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Μαρκ Ρούτε, προγραμματίζει να υποδεχθεί τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις Βρυξέλλες αυτή την Τετάρτη, σε μία σημαντική συνάντηση που αναμένεται να συγκεντρώσει και άλλους ηγέτες από την Ευρώπη.
Αυτή η συνάντηση επιβεβαιώθηκε σήμερα από τη συμμαχία, και γίνεται λίγες εβδομάδες πριν την ανάληψη της προεδρίας στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Συζήτηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας
Σύμφωνα με αξιωματούχους του NATO, «Ο Γενικός Γραμματέας θα συναντήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι και θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει μαζί του για την υποστήριξη που απαιτείται στην Ουκρανία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η αντιαεροπορική άμυνα». Παράλληλα, άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι παρόντες λόγω μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που συνبيώνεται εκείνη την ημέρα.
Η συνάντηση αυτή θα περιλαμβάνει ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Επιπλέον, αναμένεται η συμμετοχή του Αντόνιο Κόστα, προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η ανησυχία αυξάνεται ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τον πρόεδρο Ζελένσκι σχετικά με την πιθανότητα αναστολής της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να φτάσει σε μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία πολύ γρήγορα, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα το πετύχει.
Φόβοι στο Κίεβο
Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την εγκυρότητα διαπραγματεύσεων που μπορεί να αγνοήσουν τις αξιώσεις του όσον αφορά την κυριαρχία και τις ασφαλιστικές εγγυήσεις.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία ώστε να διασφαλίσουν μια ενδεχόμενη εκεχειρία στο μέλλον.
Ωστόσο, η κύρια έμφαση παραμένει στην ανάγκη υποστήριξης της Ουκρανίας τώρα, προκειμένου να είναι σε θέση ισχύος προτού προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, επεσήμανε ότι «Η ειρηνική διαχείριση απαιτεί ειρηνευτικές δυνάμεις, ωστόσο η Ρωσία δεν επιθυμεί τη ειρήνη», επισημαίνοντας την ανάγκη για ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.