Νάνσι Φέζερ: Εκτινάχθηκαν οι επιστροφές μεταναστών, βουτιά στις αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία

Αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική στη Γερμανία φέρνει αυξήσεις σε επαναπατρισμούς και απορρίψεις στα σύνορα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η εισροή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ας δούμε τις τελευταίες εξελίξεις.

Επισκόπηση των Μεταναστευτικών Τάσεων στη Γερμανία

Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων προτείνει την κατάργηση του δικαιώματος ασύλου και μια ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, σηματοδοτώντας μια περίοδο έντονων συζητήσεων γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός, οι συνοριακοί έλεγχοι που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2023 οδήγησαν στην παρεμπόδιση 86.000 παράνομων εισόδων, στη σύλληψη 2.000 διακινητών και στην άρνηση εισόδου σε 50.000 άτομα. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση κατά 77% στην άφιξη εξειδικευμένων εργαζομένων από το 2021, καθώς και η μείωση κατά 50% στον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν άσυλο. Παράλληλα, οι επαναπατρισμοί μεταναστών αυξήθηκαν κατά 55%, ενώ η συμμετοχή σε μαθήματα ενσωμάτωσης έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σύγκριση με το 2021.

Μείωση των Αιτήσεων Ασύλου

Παρατηρείται σημαντική μείωση στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους υποβλήθηκαν 32.671 αιτήσεις, σε σύγκριση με τις 213.000 αιτήσεις κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2024 και τις 324.636 το 2023.

Προέλευση των Προσφύγων

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία προέρχονται από την Ουκρανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο του 2025, ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία ανερχόταν σε 1.252.954, με τις γυναίκες να αποτελούν το 58% αυτού του αριθμού.

Προτάσεις για Ριζική Αλλαγή στην Πολιτική Ασύλου

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, Χανς-Έκαρντ Ζόμερ, προτείνει την κατάργηση του δικαιώματος ασύλου και ζητά μια ριζική αλλαγή πορείας στο μεταναστευτικό. Ο Ζόμερ επέκρινε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, χαρακτηρίζοντάς το “κυνικό”, καθώς, όπως υποστηρίζει, ευνοεί κυρίως την άφιξη νεαρών ανδρών, ενώ γυναίκες, ασθενείς και οικογένειες αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ως εναλλακτική πρόταση, ο Ζόμερ προτείνει την εφαρμογή ενός συστήματος υποδοχής που θα λαμβάνει υπόψη την ικανότητα για ενσωμάτωση και ένταξη στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, προτείνει την απώλεια κάθε δικαιώματος παραμονής για όσους εισέρχονται παράνομα στη Γερμανία.

Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα του μεταναστευτικού ζητήματος στη Γερμανία και τις έντονες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα για την αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής.

δειτε ακομα

δειτε ακομα