Ν. Κορέα: Εξέταση της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Σήμερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας ξεκινά την πρώτη του συνεδρίαση για να εξετάσει την εγκυρότητα και τον χρόνο της διαδικασίας αποπομπής του προεδρευομένου Γιουν Σοκ-γέολ. O πρόεδρος είχε παυθεί από το κοινοβούλιο, εξαιτίας της αποτυχημένης του προσπάθειας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

Το Σάββατο, η εθνική αντιπροσωπεία της χώρας ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του Γιουν, ο οποίος είχε ήδη στην πράξη παυθεί, τιμωρούμενος για την απόπειρα κήρυξης στρατιωτικού νόμου τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου, που τελικά ανακλήθηκε λιγότερο από επτά ώρες αργότερα.

Η κίνηση του προεδρεύοντος, πρώην εισαγγελέα, να επιβάλει στρατιωτικό νόμο προκάλεσε σοκ στη νοτιοκορεατική κοινωνία, καθώς επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να περιορίσει την εξουσία του κοινοβουλίου, μόνο για να υποχωρήσει ύστερα από έντονες πιέσεις από τη Βουλή και χιλιάδες διαδηλωτές.

Η συνεδρίαση για να εξεταστεί το ψήφισμα για την αποπομπή του Γιουν ξεκίνησε σήμερα το πρωί, στις 10:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας), όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ποιες είναι οι συνέπειες αν καθαιρεθεί ο πρόεδρος;

Τυπικά, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει προθεσμία περίπου έξι μηνών για να αποφανθεί αν η απόφαση του κοινοβουλίου είναι έγκυρη. Αν την επικυρώσει, ο Γιουν θα απομακρυνθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών. Ο νικητής θα ορκιστεί την επόμενη μέρα, χωρίς καμία περίοδο μετάβασης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μέγιστης διάρκειας οκτώ μηνών, προσωρινός πρόεδρος θα είναι ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου, ο οποίος δεσμεύτηκε να διασφαλίσει μια «σταθερή διακυβέρνηση». Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μουν Χιουνγκ-μπα, υποσχέθηκε ταχεία και δίκαιη διαδικασία.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς οι παραβιάσεις του Συντάγματος που αποδίδονται στον Γιουν είναι εμφανείς. Το Συνταγματικό Δικαστήριο συνήθως συγκροτείται από εννέα μέλη, ωστόσο, τρία από αυτά παραιτήθηκαν τον Οκτώβριο, λόγω πολιτικού αδιεξόδου, και παραμένουν κενές οι θέσεις. Απαιτούνται έξι ψήφοι για να επικυρωθεί η απομάκρυνση, που σημαίνει πως θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση.

Ποιος είναι φαβορί για τις εκλογές;

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Λι Τζε-μιουνγκ, δήλωσε χθες πως η γρήγορη απόφαση του δικαστηρίου είναι ο «μόνος» τρόπος για να λυθεί η πολιτική κρίση και να ανακουφιστεί ο λαός.

Αν και αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα που θα μπορούσαν να του στερήσουν το δικαίωμα να εκλεγεί, ο Λι παραμένει φαβορί αν γίνουν νέες εκλογές. Στις τελευταίες εκλογές το 2022, έχασε με μικρή διαφορά από τον Γιουν.

Ο Λι, ο οποίος κρίθηκε ένοχος τον Νοέμβριο για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας με αναστολή, αν καταδικαστεί σε φυλάκιση, θα χάνει το δικαίωμα του να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Αν όμως εκλεγεί προτού υπάρξει καταδίκη, θα απολαμβάνει προεδρική ασυλία.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιουν αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για «ανταρσία», με την έξοδό του από τη χώρα να έχει απαγορευτεί. Ο πρώην πρόεδρος, 63 ετών και με πολύ χαμηλή δημοτικότητα, «αρνείται» να παρουσιαστεί στη δικαιοσύνη.

Ακολουθώντας τη διαδικασία, αν η αποπομπή του επιβεβαιωθεί, θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος της Νότιας Κορέας που απομακρύνεται επίσημα από τα καθήκοντά του, μετά την Παρκ Γκιουν-χιε το 2017. Στην περίπτωση της Παρκ, το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του κοινοβουλίου έπειτα από 92 ημέρες. Υπήρξε όμως και το αντίθετο, όταν το 2004 οι βουλευτές ψήφισαν για την αποπομπή του προεδρεύοντος Ρο Μου-χιουν που τελικά κρίθηκε άκυρη.

Τι λέει η Βόρεια Κορέα;

Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε σήμερα τον Γιουν Σοκ-γέολ «αρχηγό της ανταρσίας» μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων KCNA, ενώ τον παρουσίασε και ως «μαριονέτα» της Ουάσιγκτον, υποδεικνύοντας τον έλεγχο που πιστεύει ότι ασκούν οι ΗΠΑ στην Νότια Κορέα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα