Η Ρωσία προειδοποιεί για νέες πυρηνικές απειλές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο TASS, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την πλήρη λειτουργία του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, γνωστού και ως Satan 2, ο οποίος αποτελεί κομβικό στοιχείο του στρατηγικού πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.
Ο πυραύλος RS-28 Sarmat, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως το “πιο θανατηφόρο” πυρηνικό όπλο στον κόσμο, έχει σχεδιαστεί να πλήττει στόχους χιλιάδες μίλια μακριά, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ανάπτυξή του έχει συναντήσει καθυστερήσεις και αποτυχίες κατά τη διάρκεια των δοκιμών του.
❗ Σε όλους εκείνους που, εξαιτίας της Ουκρανίας, συχνά βρίζουν και απαιτούν την εξαφάνιση της Ρωσίας από τον χάρτη, να γνωρίζετε: αυτό είναι το Sarmat. pic.twitter.com/zktcGSOXgy
— František Matějka (@Matejka1970) November 24, 2024
Πρόσφατα, εμπειρογνώμονες αναφέρθηκαν σε μια καταστροφική αποτυχία μιας από τις τελευταίες δοκιμές του Sarmat, αφήνοντας σημαντικές ζημιές στο σιλό εκτόξευσης.
Ο Sarmat είναι μόνο ένα από τα έξι νέα στρατηγικά όπλα που παρουσίασε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο του 2018. Η πρώτη του δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2022, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει τότε ότι θα τεθεί σε υπηρεσία εντός του 2022. Στον Αυγούστο του 2022, υπογράφηκε μια κρατική σύμβαση για την ανάπτυξη και προμήθεια αυτού του στρατηγικού πυραυλικού συστήματος.
Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του Sarmat πραγματοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 στο κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ, όπου ο πύραυλος πέτυχε να καλύψει τα αναμενόμενα χιλιόμετρα και προσγειώθηκε εντός του καθορισμένου εύρους δοκιμής.
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης στις 1 Μαρτίου 2018, ο Πούτιν δήλωσε ότι είχαν αρχίσει οι ενεργές δοκιμές του Sarmat. Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ότι πληροφορίες για τον πύραυλο είχαν διαρρεύσει στους Δυτικούς το 2007 σκοπίμως. Μία ακόμη δοκιμή δημοσιοποιήθηκε το Μάρτιο του 2018 από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δείχνοντας την επιτυχία του Sarmat.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2019, σε μια έκθεση μοντέρνων οπλικών συστημάτων, αναφέρθηκε ότι ο Sarmat μπορεί να εκτελεί υποτροχιακή πτήση 35.000 χιλιομέτρων. Οι δοκιμές αναμένονταν να ολοκληρωθούν το 2021, ενώ σχεδιάζεται η επαναστατική αναβάθμιση 20 πυραυλικών συνταγμάτων μέχρι το 2027.
RS28 SARMAT pic.twitter.com/EchnJHUSIr
— Gospodin Nebojša (@GospodinNebojsa) November 24, 2024