Μολδαβία: Κρίση Ενέργειας λόγω Ρωσικών Απειλών

Η Βουλή της Μολδαβίας υπερψήφισε την Παρασκευή την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας, λόγω της ανησυχίας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα, η οποία επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς επαρκή παροχή φυσικού αερίου αυτή τη χειμερινή περίοδο.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, που αριθμεί 101 έδρες, και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 16 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει για 60 ημέρες.

Μια ειδική επιτροπή θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των «επικείμενων κινδύνων», εάν η Μόσχα δεν προμηθεύσει με φυσικό αέριο τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Κουτσιουργκάν, τον πιο σημαντικό της χώρας, που βρίσκεται στη φιλορωσική Υπερδνειστερία.

Ο πρωθυπουργός Ντορίν Ρετσεάν δήλωσε ότι η Μολδαβία αντιμετωπίζει μια «πρωτοφανή κατάσταση», όπου οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ενεργειακές προμήθειες ως εργαλείο αποσταθεροποίησης, κινδυνεύοντας να αφήσουν τους πολίτες της «χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό κατά τον χειμώνα».

Σταθμός Κουτσιουργκάν

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Γκάζπρομ είναι ο προμηθευτής της μονάδας Κουτσιουργκάν, που λειτουργεί με φυσικό αέριο και καλύπτει μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της Μολδαβίας.

Το εργοστάσιο ιδιωτικοποιήθηκε το 2004 από αξιωματούχους της Υπερδνειστερίας και στη συνέχεια πωλήθηκε σε ρωσική κρατική εταιρεία. Παρά την πώληση, η Μολδαβία δεν αναγνωρίζει την ιδιωτικοποίηση.

Στο τέλος του 2022, η Μολδαβία υπήρξε θύμα μεγάλων διακοπών ρεύματος, κυρίως λόγω των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία, η οποία συνδέεται με τον σταθμό Κουτσιουργκάν.

«Αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος χειμώνας που απειλούμαστε με ενεργειακές κρίσεις», δήλωσε ο Ρετσεάν, προσθέτοντας ότι «οι κρίσεις αυτές είναι σκόπιμες και στοχεύουν να προκαλέσουν πανικό».

Επανέλαβε την δέσμευσή του ότι κανένας πολίτης στη Μολδαβία δεν θα βιώσει την κατάσταση «στο κρύο και στο σκοτάδι».

Η Υπερδνειστερία, η οποία αποσχίστηκε το 1992 χωρίς διεθνή αναγνώριση, έχει ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να προετοιμαστεί για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου.

Διαφοροποίηση ενέργειας

Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Μολδαβία έχει προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για φυσικό αέριο, προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας που διαθέτει.

Ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας, Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρουμανία έχει την ικανότητα να υποστηρίξει τη Μολδαβία, αν χρειαστεί, τονίζοντας ότι είναι καθήκον απέναντι στην ασφάλεια της περιοχής.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, επανεξελέγη πρόσφατα, με την υποστήριξη του εκλογικού σώματος που διάκειται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Ωστόσο, οι εκλογές συνοδεύονται από ανησυχίες γύρω από τη ρωσική επιρροή, καθώς διαρκώς αναδύονται καταγγελίες για προσπάθειες παρεμβολής μέσα στη διαδικασία πρόσβασης της Μολδαβίας στην ΕΕ. Η Ρωσία απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα