Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντόριν Ρετσεάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να αρχίσει τις διαδικασίες για την πιθανή εθνικοποίηση της Moldovagaz, της εταιρείας φυσικού αερίου στην οποία η ρωσική Gazprom κατέχει το 50% των μετοχών.
Η Gazprom δήλωσε ότι προγραμματίζει να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία από την 1η Ιανουαρίου, στις 05:00 GMT (07:00 ώρα Ελλάδας), λόγω μη καταβολής χρημάτων.
Κατά τη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, ο Ρετσεάν ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ετοιμάσει τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές που θα διευκολύνουν την εθνικοποίηση. «Πρέπει να ενεργήσουμε σε στρατηγικούς τομείς. Πρέπει να φέρουμε πίσω σε κρατική ιδιοκτησία εγκαταστάσεις που μας είχαν αφαιρεθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση κατά την ίδρυση της εταιρείας το 2013.
Εκτός από το μερίδιο της Gazprom, η Υπερδνειστερία, μία φιλορωσική περιοχή, κατέχει περίπου το 13% της Moldovagaz, με την κυβέρνηση της Μολδαβίας να κατέχει το 35,6% των μετοχών.
Η Ρωσία προμηθεύει τη Μολδαβία με περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, τα οποία περνούν μέσω Ουκρανίας. Η υφιστάμενη σύμβαση της Ουκρανίας με τη Ρωσία για τη μεταφορά φυσικού αερίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και το Κίεβο έχει ήδη αρνηθεί να παρατείνει τη συμφωνία αυτή λόγω της συνέχισης του πολέμου εναντίον της Ρωσίας.
Η Moldovagaz είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Υπερδνειστερία, το οποίο χρησιμεύει στην παραγωγή φθηνής ενέργειας που πωλείται σε περιοχές υπό τον έλεγχο της μολδαβικής κυβέρνησης.
Η μολδαβική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία για την καθυστέρηση των προηγούμενων παραδόσεων φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές της αποσταθεροποιούν τη χώρα, κάτι που διαψεύδει η Ρωσία.
Η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία έχουν κηρύξει κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης, με μέτρα που περιλαμβάνουν περιορισμούς στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.
Σύμφωνα με ειδικούς, θα απαιτηθεί η έγκριση του κοινοβουλίου προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες εθνικοποίησης.