Μια Βορειοκορεάτισσα που αυτομόλησε προχωρά σε ιστορική νομική κίνηση εναντίον του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.
Η Μήνυση κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν για Βασανιστήρια και Κακοποίηση
Η Τσόι Μιν-γκιόνγκ, η οποία απέδρασε από τη Βόρεια Κορέα και τώρα ζει στη Νότια Κορέα, ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση εναντίον του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς και τεσσάρων άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της Πιονγκγιάνγκ. Η καταγγελία αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση και τα βασανιστήρια που υπέστη όταν κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα.
Η Διαφυγή και η Κακοποίηση
Σύμφωνα με το BBC, η Τσόι είχε αρχικά διαφύγει το 1997 προς την Κίνα, αλλά απελάθηκε βίαια το 2008 πίσω στη Βόρεια Κορέα, όπου και υπέστη φρικτές μορφές βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας. Παρά το τραύμα, κατάφερε να διαφύγει και πάλι το 2012, εγκαθιστώντας τη ζωή της στη Νότια Κορέα. Η ψυχολογική επιβάρυνση παραμένει έντονη, και η ίδια λαμβάνει συνεχή φαρμακευτική αγωγή.
Πρωτοποριακή Δικαστική Κίνηση κατά του Καθεστώτος
Η μήνυση αυτή αποτελεί την πρώτη φορά που άτομο, γεννημένο στη Βόρεια Κορέα και αυτομόλησε, κινείται νομικά εναντίον του καθεστώτος. Τα νοτιοκορεατικά δικαστήρια έχουν στο παρελθόν εκδώσει αποφάσεις σχετικά με κατηγορίες κακοποίησης από το καθεστώς, αλλά αυτές είχαν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η Πιονγκγιάνγκ τις αγνοεί επιδεικτικά.
Η Υποστήριξη από Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η οργάνωση Κέντρο Βάσης Δεδομένων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα (NKDB) στηρίζει την Τσόι και σχεδιάζει να φέρει την υπόθεση ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η διευθύντρια του NKDB, Χάνα Σονγκ, τόνισε τη σημασία της νομικής αυτής κίνησης που στοχεύει στην ποινική δίωξη πέραν της αστικής ευθύνης.
Μήνυμα για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Ελευθερία
Η Τσόι εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει η κίνησή της θεμέλιο για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλους τους Βορειοκορεάτες που υφίστανται τα δεινά του βίαιου καθεστώτος.
Ιστορικό Παραδειγμάτων Καταδίκης Καθεστώτος
Τον Ιανουάριο του 2024, το καθεστώς κλήθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις σε πρώην Κορεο-Ιάπωνες μετανάστες, θύματα επαναπατρισμού με καταναγκαστική εργασία, όμως παρόμοιες αποφάσεις έχουν μέχρι τώρα παραμείνει ανεκτέλεστες λόγω της αδιαφορίας της Βόρειας Κορέας.
Συνοπτικά, η νομική πρωτοβουλία της Τσόι Μιν-γκιόνγκ αποτελεί σημαντικό βήμα στην αναζήτηση δικαιοσύνης και του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα.