«Ολλανδία και Μετανάστευση: Το Νέο Αίτημα Εξαίρεσης»

Ο Γκερτ Βίλντερς, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος PVV (Κόμμα για την Ελευθερία), αποκάλεσε το πρόσφατο αίτημα της Ολλανδίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαίρεση από τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ ως «μίνι-Nexit». Η Επιτροπή, ωστόσο, έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα αυτής της εξαιρετικής ρύθμισης.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στην ολλανδική Βουλή, ο Βίλντερς δήλωσε: «Αυτό μπορεί να πάρει καιρό, αλλά αντιπροσωπεύει μια νέα κατεύθυνση στην Ολλανδία», αξιολογώντας την κίνηση ως μια μορφή «μίνι-Nexit».

Παρά το ότι το κόμμα του είχε αποσύρει το αίτημα για πλήρη έξοδο από την ΕΕ κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019, στο μανιφέστο των εθνικών εκλογών του 2023 το PVV ανέφερε την επιθυμία του για δεσμευτικό δημοψήφισμα σχετικά με την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της, η Ολλανδή υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, Μαρζολάιν Φάμπερ, απέστειλε επίσηλη επιστολή στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία στην πολιτική ασύλου της χώρας. «Πρέπει να αναλάβουμε ξανά την ευθύνη για την πολιτική μας», ανέφερε στη δήλωσή της μέσω του X.

Η κίνηση αυτή δεν ήρθε ως έκπληξη, καθώς η νέα κυβερνητική συμμαχία της Ολλανδίας, με επικεφαλής τον ανεξάρτητο Ντικ Σούφ και εταίρο το PVV του Βίλντερς, είχε συμφωνήσει σε ένα αυστηρότερο πρόγραμμα μετανάστευσης από ποτέ.

Σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία του Ιουλίου, αναμένεται να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό ένα υπόμνημα για εξαίρεση από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης, με στόχο τη μείωση μεταναστευτικών ροών που επιβαρύνουν τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης στην Ολλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση

Η ανακοίνωση του αιτήματος από την Ολλανδία προκάλεσε αμηχανία στις Βρυξέλλες, οι οποίες παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά τους πραγματικούς λόγους πίσω από την κίνηση αυτή. Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η επιστολή υποδεικνύει ότι μια εξαίρεση μπορεί να είναι εφικτή μόνο αν υπάρξει αλλαγή στη Συνθήκη.

Ωστόσο, οι υφιστάμενοι κανονισμοί δεν αναμένονται να αλλάξουν άμεσα, με αποτέλεσμα οι ισχύοντες νόμοι της ΕΕ να παραμένουν δεσμευτικοί για την Ολλανδία. Συνεπώς, η χώρα υποχρεούται να εργαστεί προς την κατεύθυνση εφαρμογής του πρόσφατου Συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο απαιτεί από τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν εντός διετίας.

«Εκτιμούμε ότι η υπουργός εκφράζει τη δέσμευση της Ολλανδίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Καθώς τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν τα σχέδια υλοποίησής τους έως το τέλος του έτους, οι χώρες της ΕΕ έχουν τρεις επιλογές για τους αιτούντες άσυλο: α) να καταβάλλουν 20.000 ευρώ για κάθε απορριφθέντα αιτούντα, β) να τους φιλοξενήσουν ή γ) να χρηματοδοτήσουν στηρίξεις. Νωρίτερα φέτος, η Ολλανδία ανακοίνωσε την προτίμησή της να πληρώσει, αντί να υποδεχθεί περισσότερους αιτούντες άσυλο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα