Μιχαήλ Καβελασβίλι: Από ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι σε πρόεδρο της Γεωργίας

Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι ανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος της Γεωργίας το Σάββατο, σε μια διαδικασία που διεξήχθη από 300 εκλέκτορες που υποστηρίζονται από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο».

Με τη νέα εκλογική διαδικασία που τέθηκε σε εφαρμογή το 2017 και αντικατέστησε τις άμεσες προεδρικές εκλογές, ο Καβελασβίλι κατάφερε να κερδίσει με ευρεία πλειοψηφία, καθώς ήταν ο μόνος υποψήφιος.

Παρόλο που οι πρόσφατες συνταγματικές αλλαγές έχουν περιορίσει σημαντικά τις εξουσίες του προεδρικού αξιώματος, η εκλογή του 53χρονου πρώην ποδοσφαιριστή σηματοδοτεί την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής και της αντιδυτικής πολιτικής του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο». Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στην αντιπολίτευση, η οποία βλέπει τον διορισμό του ως εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας.

Η πορεία του Καβελασβίλι, από τα τμήματα υποδομής της Ντιναμό Τιφλίδας, όπου ξεκίνησε την καριέρα του το 1989, έως την προεδρία της Γεωργίας, έχει στοιχεία κινηματογραφικής ταινίας.

Ως επιθετικός, είχε μια εντυπωσιακή ποδοσφαιρική καριέρα, αρχίζοντας από τη Ντιναμό Τιφλίδας και αργότερα μετακομίζοντας στην ρωσική Σπαρτάκ Βλαντικαβκάζ το 1995.

Στη συνέχεια μεταγράφηκε στη Μάντσεστερ Σίτι, όπου παρέμεινε για δύο σεζόν, προτού ολοκληρώσει την καριέρα του σε διάφορες ομάδες της ελβετικής Super League το 2006. Στην εθνική ομάδα της Γεωργίας, συμμετείχε σε 46 αγώνες και σημείωσε εννέα τέρματα.

Δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο, έγινε μέλος του γεωργιανού κοινοβουλίου το 2016 ως υποψήφιος του «Γεωργιανού Ονείρου».

Το 2022, ίδρυσε το πολιτικό κίνημα «Λαϊκή Εξουσία», το οποίο εντάχθηκε στο «Γεωργιανό Όνειρο» και κέρδισε δημοτικότητα λόγω της ισχυρής του αντιδυτικής ρητορικής.

Η έλλειψη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του Καβελασβίλι συχνά τον καθιστά στόχο κριτικής από την αντιπολίτευση, με διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο να κρατούν τα πανεπιστημιακά τους διπλώματα και μερικοί να κλωτσούν ποδοσφαιρικές μπάλες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Ο Καβελασβίλι ήταν επίσης ένας από τους συντάκτες ενός αμφιλεγόμενου νόμου που απαιτεί από οργανώσεις που έχουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταχωρούνται ως «άτομα που πλήττουν τα συμφέροντα ξένης δυνάμει». Αυτή η νομοθεσία, που αποκαλείται ρωσικό μοντέλο, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Γεωργίας.

Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Καβελασβίλι δήλωσε στο κοινοβούλιο: “Η κοινωνία μας είναι διχασμένη”, υπογραμμίζοντας ότι η “ριζοσπαστικοποίηση και η πόλωση” στη χώρα ενισχύονται από εξωτερικές επιδράσεις.

Κατηγόρησε την απερχόμενη πρόεδρο Ζουραμπιτσβίλι, η οποία ανέφερε ότι δεν θα αφήσει τη θέση της μέχρι να γίνουν νέες εκλογές, ότι παραβιάζει το σύνταγμα και δήλωσε την πρόθεσή του να “επιστρέψει την προεδρία στο συνταγματικό της πλαίσιο”.

δειτε ακομα

δειτε ακομα