Μια μεγαλειώδης συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης στην Ιερουσαλήμ – Ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας το τέλος των συγκρούσεων.

Μεγάλη Κινητοποίηση στην Ιερουσαλήμ για Ειρήνη στη Γάζα

Μια μεγαλειώδης συγκέντρωση λαμβάνει χώρα στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, όπου χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες υψώνουν τη φωνή τους απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ, μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων στις 18 Μαρτίου, παρουσίασε ένα σχέδιο για την περιοχή που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς, κυρίως λόγω της πρότασης για μετατόπιση πληθυσμού. Ακόμα και ο ακροδεξιός Υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, έκανε δηλώσεις που υποδηλώνουν ολοκληρωτική καταστροφή της Γάζας.

Ακτιβισμός για την Ειρήνη: Μια Εναλλακτική Πορεία

Ο Μαζόν Ινόν, Ισραηλινός επιχειρηματίας και ακτιβιστής για την ειρήνη, συνδιοργανωτής της «Λαϊκής Συνόδου για την Ειρήνη», υπογράμμισε την ανάγκη να μην επιτραπεί σε εξτρεμιστικές φωνές να καθορίσουν το μέλλον της περιοχής. Τόνισε την ανάγκη για μια εναλλακτική πρόταση που θα ξεπερνά την κυριαρχία του φόβου και του μίσους.

Η εκδήλωση αυτή είναι καρπός της συνεργασίας ενός συνασπισμού από περίπου 60 τοπικές οργανώσεις που αγωνίζονται για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Προτάσεις για τη Λύση των Δύο Κρατών

Στο πλαίσιο της συνόδου, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ, και ο πρώην επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, Νάσερ αλ Κίντουα (ανιψιός του Γιάσερ Αραφάτ), παρουσίασαν εκ νέου το ειρηνευτικό σχέδιο που είχαν αρχικά προτείνει πέρυσι. Ο κ. Κίντουα συμμετείχε μέσω βιντεοσύνδεσης από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο κ. Όλμερτ υποστήριξε σθεναρά τη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη βιώσιμη διέξοδο για ολόκληρη την περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσο τερματισμό του πολέμου και αποχώρηση από τη Γάζα, τονίζοντας ότι η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και πρέπει να αποτελεί μέρος ενός παλαιστινιακού κράτους. Πρότεινε τη δημιουργία μιας εσωτερικής δύναμης ασφαλείας υπό την Παλαιστινιακή Αρχή για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, αποκλείοντας τη συμμετοχή της Χαμάς.

Το σχέδιο Όλμερτ-Κίντουα βασίζεται στην προσέγγιση των δύο κρατών και περιλαμβάνει:

  • Ανταλλαγή εδαφών (4,4%) μεταξύ Ισραήλ και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
  • Το Ισραήλ θα προσαρτήσει τους κύριους εβραϊκούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη, περιλαμβάνοντας περιοχές γύρω από την Ιερουσαλήμ.
  • Το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα λάβει ίση έκταση ισραηλινού εδάφους.
  • Από κοινού κυριαρχία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, υπό την προστασία και των δύο κρατών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα