Η Ρωσία παραμένει μια αυξανόμενη απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Μόσχα μπορεί να αξιοποιήσει την παράνομη μετανάστευση και άλλες προκλήσεις για να υπονομεύσει την ενότητα της Ένωσης, ανέφερε σήμερα η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης στη Φινλανδία, όπου συμμετείχαν ηγέτες από την Ιταλία, τη Σουηδία και την Ελλάδα μαζί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις ασφάλεια στη βόρεια περιοχή και τη Μεσόγειο, αλλά και στις προκλήσεις της μετανάστευσης στη νότια Ευρώπη.
Η Μελόνι τόνισε: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η απειλή είναι πολύ ευρύτερη από ό,τι νομίζουμε» όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προκλήσεις από τη Ρωσία. Προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια της ΕΕ δεν θα εξαφανιστεί με το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ότι η Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη για αυτό.
«Αφορά τη δημοκρατία μας, την επιρροή στις απόψεις μας, την κατάσταση στην Αφρική, τις πρώτες ύλες και την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης», πρόσθεσε. Η Ιταλή πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την προστασία των συνόρων της και να μην επιτρέψει στη Ρωσία ή σε οποιαδήποτε «εγκληματική οργάνωση» να ελέγξει τις ροές των παράτυπων μεταναστών.
Oι χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Φινλανδίας και της Εσθονίας, έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι διευκολύνει την είσοδο παράτυπων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και αλλού, αγνοώντας τις κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ένωσης. Η Μόσχα διαψεύδει ότι προσπαθεί σκόπιμα να στείλει παράτυπους μετανάστες στην ΕΕ.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο δήλωσε ότι η ασφάλεια των συνόρων της χώρας του, που εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα, είναι «υπαρξιακό» ζήτημα για τη Φινλανδία, καθώς και για άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Η Μελόνι εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ έκανε λάθος που επί χρόνια προσέγγιζε την πρόκληση της μετανάστευσης μόνο από τη σκοπιά της κατανομής του βάρους. «Η προσέγγιση της παράνομης μετανάστευσης μόνο μέσω της αλληλεγγύης ήταν μια λανθασμένη πολιτική», τόνισε.
Όπως σημείωσε, «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα εξωτερικά μας σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία ή σε εγκληματικές οργανώσεις να υπονομεύσουν την ασφάλειά μας». Αν και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί «τον ακρογωνιαίο λίθο» της ασφάλειας στην ΕΕ, η Ένωση πρέπει να προσαρμοστεί στις ευρύτερες προκλήσεις, υπογράμμισε.
«Η ασφάλεια περιλαμβάνει κρίσιμες υποδομές, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια και πρώτες ύλες. Απαιτεί μια νέα και πιο αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και πολιτική συνεργασίας, καθώς και έναν εξορθολογισμό της διαχείρισης της μετανάστευσης», δήλωσε η Μελόνι.