Μέλλον και Μεταρρυθμίσεις: Η Ατζέντα της Ε.Ε. για το 2025

Μια νέα χρονιά, μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν οι ίδιες. Από την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών αγορών μέχρι την προώθηση ψηφιακών και πράσινων πρωτοβουλιών, οι Βρυξέλλες βρίσκονται μπροστά σε μία αποφασιστική χρονιά γεμάτη οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις.

Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

Η πρώην ακινητοποιημένη ένωση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ έχει μετονομαστεί σε Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. Παρόλο που άλλαξε όνομα, η διαμάχη γύρω από αυτήν παραμένει έντονη.

Δύο κεντρικές νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι ήδη σε εξέλιξη: οι αναθεωρήσεις των κανόνων της ΕΕ για τις επενδύσεις λιανικής (RIS) και η επικέντρωση στη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων (CMDI). Και οι δύο προσπάθειες δείχνουν σημεία αδυναμίας στις διαπραγματεύσεις, προκαλώντας απογοήτευση στην Επιτροπή.

Αναφορικά με τις RIS, οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν μια δίλημμα: είτε να απορρίψουν την προτεινόμενη νομοθεσία και να τη γράψουν εκ νέου, είτε να προχωρήσουν σε έναν «χαλαρό» συμβιβασμό που μπορεί να απαιτήσει μελλοντικές τροποποιήσεις.

Στο μεταξύ, η προσπάθεια αναζωογόνησης της αγοράς των ανακυκλωμένων χρεών, γνωστή και ως τιτλοποίηση, φέρνει στο νου τις μνήμες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Οι χώρες του Νότου της ΕΕ παραμένουν διστακτικές, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες είναι στην ευχάριστη θέση να επενδύσουν, δείχνουν αδιαφορία.

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης ιδέες για τη χρηματοπιστωτική αγορά και τη δημιουργία απλών επενδυτικών προϊόντων της ΕΕ, αν και ακόμα πολλά κράτη μέλη επικρίνουν αυτές τις προτάσεις.

Αμυντικές Δαπάνες

Για αρκετά χρόνια, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης είχαν απορρίψει σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.

Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και η πιθανότητα μιας δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ έχουν αναδείξει ξανά τις αμυντικές συζητήσεις στην ΕΕ. Παρά τη γενική συμφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών ικανοτήτων, το θέμα παραμένει ο τρόπος χρηματοδότησης.

Χώρες με υπερβολικό χρέος, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που δεν πληρούν τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ, βρίσκονται σε δύσκολη θέση όσον αφορά την αύξηση των αμυντικών τους προϋπολογισμών χωρίς να επηρεάσουν άλλες ευαίσθητες δαπάνες.

Προτιμούν τη δημιουργία κοινών δανείων της ΕΕ για την υποστήριξη της άμυνας, μια πρόταση που βρίσκει σθεναρή αντίθεση από δημοσιονομικά προσεκτικά κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να βρει μια ισορροπία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των «γερακιών», των κρατών του Νότου που βρίσκονται μακριά από την Ουκρανία και των υποστηρικτών της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο Προϋπολογισμός

Οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, όταν θα παρουσιαστεί η επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2028-2035.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας, όπως η Πολωνία και η Σουηδία, επιθυμούν αύξηση των δαπανών της ΕΕ για άμυνα, ενώ οι χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ελλάδας, προτιμούν περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση των αφίξεων μεταναστών από την Αφρική.

Πράσινη Χρηματοδότηση

Οι κανονισμοί για την πράσινη χρηματοδότηση αναμένεται να είναι κεντρικής σημασίας στην ατζέντα του 2025, με προσδοκίες για βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου που έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη βιομηχανία.

Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ανακοινώσει σχέδια για ένα νέο νόμο που θα ενοποιήσει πολλές από τις πράσινες ρυθμίσεις. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη προκαλέσει πολιτικές διαμάχες σχετικά με το ποιοι νόμοι θα ενταχθούν, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα να προετοιμάζεται για σφοδρές νομοθετικές αντιπαραθέσεις.

Ψηφιακές Πληρωμές

Στον τομέα των πληρωμών, η μεγαλύτερη αντιπαράθεση περιστρέφεται γύρω από την ευθύνη για απάτες. Οι πάροχοι πληρωμών επιθυμούν οι ψηφιακές πλατφόρμες να φέρουν το βάρος της ευθύνης για τις απάτες που συμβαίνουν στα κανάλια τους, καθώς οι διαδικτυακοί χώροι επικοινωνίας είναι πλέον βασικοί για τους απατεώνες. Αυτή η ιδέα συναντά σθεναρές αντιστάσεις από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Μέχρι στιγμής, η εκτελεστική αρχή της ΕΕ έχει κρατήσει ουδέτερη στάση, υποδεικνύοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πληρωμών μπορεί να μην είναι η πιο κατάλληλη προσέγγιση για την επίλυση του ζητήματος. Ως συνέπεια, η τελική απόφαση ανήκει στις κυβερνήσεις και τους νομοθέτες.

Διαβάστε επίσης

Μισθοί: Ποιοι αναμένονται να λάβουν αυξήσεις το 2025

5 αρχιτεκτονικά γραφεία που προτείνουν κορυφαίους χώρους εργασίας στην Ελλάδα

δειτε ακομα

δειτε ακομα