Ευρωπαϊκή Ένωση: Τι αλλάζει στην Ελλάδα το 2025; Όλες οι μεταρρυθμίσεις

Μια νέα χρονιά ξεκινά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με φρέσκια σύνθεση στην Επιτροπή, αλλά οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει παραμένουν απαιτητικές. Από την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης έως την προώθηση της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης, το 2025 διαγράφεται ως έτος καθοριστικό για το μέλλον της Ευρώπης.

Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: Επανεκκίνηση με Προκλήσεις

Η προσπάθεια δημιουργίας μιας πραγματικής Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που παλαιότερα ονομαζόταν Ένωση Κεφαλαιαγορών, επανέρχεται στο προσκήνιο. Παρά την αλλαγή της ονομασίας, οι διαφωνίες και οι προκλήσεις παραμένουν.

Δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη: η αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τις επενδύσεις λιανικής (RIS) και η εστίαση στη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων (CMDI). Ωστόσο, και οι δύο προσπάθειες αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, προκαλώντας απογοήτευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετικά με τις RIS, οι Βρυξέλλες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της απόρριψης της προτεινόμενης νομοθεσίας και της νέας εκπόνησής της ή ενός συμβιβασμού που μπορεί να απαιτήσει μελλοντικές τροποποιήσεις. Η αναζωογόνηση της αγοράς των ανακυκλωμένων χρεών, γνωστή και ως τιτλοποίηση, επαναφέρει μνήμες από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τις χώρες του Νότου να παραμένουν επιφυλακτικές.

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης την δημιουργία απλών, εναρμονισμένων επενδυτικών προϊόντων σε επίπεδο ΕΕ, αν και πολλές χώρες μέλη εκφράζουν αντιρρήσεις.

Αμυντικές Δαπάνες: Μια Νέα Προτεραιότητα

Μετά από χρόνια σχετικής αδιαφορίας, η συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες επανέρχεται δυναμικά στην ΕΕ, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της πιθανότητας επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Παρά τη συμφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων, το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει ακανθώδες.

Χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, δυσκολεύονται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο άλλες σημαντικές κοινωνικές δαπάνες. Ως εναλλακτική, προτείνουν τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για την άμυνα, μια πρόταση που αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τις πιο δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να βρει μια ισορροπία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των πλευρών, από τα κράτη που επιθυμούν άμεση ενίσχυση της άμυνας έως εκείνα που βρίσκονται γεωγραφικά μακριά από την Ουκρανία και τους υπερασπιστές της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο Προϋπολογισμός της ΕΕ: Μια Νέα Μάχη

Οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2028-2035) θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, με την επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας επιθυμούν αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα, ενώ οι χώρες του Νότου προτιμούν περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Πράσινη Χρηματοδότηση: Ενοποίηση και Αμφισβήτηση

Οι κανονισμοί για την πράσινη χρηματοδότηση αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ατζέντα του 2025. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει εξαγγείλει νέο νόμο που θα ενοποιήσει πολλούς από τους υπάρχοντες κανόνες, μια πρωτοβουλία που έχει ήδη προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ψηφιακές Πληρωμές: Η Μάχη για την Ευθύνη

Στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, η μεγαλύτερη διαμάχη αφορά την ευθύνη για τις απάτες. Οι πάροχοι πληρωμών επιθυμούν οι ψηφιακές πλατφόρμες να αναλάβουν την ευθύνη για τις απάτες που συμβαίνουν μέσω των καναλιών τους, καθώς οι διαδικτυακοί χώροι επικοινωνίας χρησιμοποιούνται ευρέως από απατεώνες. Ωστόσο, οι διαδικτυακές πλατφόρμες αντιδρούν έντονα σε αυτή την προοπτική.

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί ουδέτερη στάση, υποδεικνύοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πληρωμών ίσως δεν αποτελούν την καταλληλότερη λύση στο πρόβλημα. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τα κράτη μέλη και τους νομοθέτες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα