Με 22 όρους από Δύση και Ουκρανία ο Πούτιν ζητά απευθείας διαπραγμάτευση

Μια πρόταση 22 σημείων για ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει και κατάπαυση πυρός 30 ημερών, βρίσκεται στο τραπέζι από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ουκρανία, σύμφωνα με το NBC.

Πρόταση για ειρήνη: 22 όροι και 30 μέρες εκεχειρία

Μια ολοκληρωμένη πρόταση αποτελούμενη από 22 όρους έχει διαμορφωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία, με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το NBC, το έγγραφο αυτό λαμβάνει υπόψη ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας, όπως η δέσμευση των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια συγκεκριμένη περίοδο εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών ως πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

Αξιωματούχος από τη Δύση τόνισε: «Αν ο Πούτιν επιθυμεί το τέλος του πολέμου, αυτή είναι η ευκαιρία. Οι προτάσεις θα παραδοθούν στον Ρώσο πρόεδρο από τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος έχει ήδη επισκεφθεί τη Ρωσία αρκετές φορές για συνομιλίες με τον Πούτιν.»

Σύνοδος στο Κίεβο και απαίτηση Ζελένσκι για εκεχειρία

Το Σάββατο, το Κίεβο φιλοξένησε μια Σύνοδο κορυφής της «συμμαχίας των προθύμων», στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Μεταξύ αυτών ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, και της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Άλλοι ηγέτες συμμετείχαν στην συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μετά τη Σύνοδο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απαιτούν μια πλήρη εκεχειρία με τη Ρωσία να ξεκινήσει στις 12 Μαΐου και να διαρκέσει για 30 ημέρες. Επισήμανε ότι αυτή η εκεχειρία πρέπει να καλύπτει όλες τις διαστάσεις: αέρα, θάλασσα, στεριά, και πρότεινε την εποπτεία της να ανατεθεί στις ΗΠΑ.

Προειδοποίηση για κυρώσεις και πακέτο κυρώσεων

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι, σε περίπτωση που η Ρωσία αρνηθεί να συμφωνήσει στη συγκεκριμένη εκεχειρία, θα της επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα. Τόνισε πως το 17ο πακέτο κυρώσεων βρίσκεται ήδη υπό προετοιμασία από την ΕΕ σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τους άλλους συμμετέχοντες ηγέτες.

Αντίδραση Πούτιν και πρόταση διαπραγματεύσεων

Από την πλευρά του, Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του στο Κρεμλίνο, επεσήμανε: «Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022, αλλά το Κίεβο. Παρά ταύτα, προτείνουμε στο Κίεβο την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς προαπαιτούμενα.»

Ο Πούτιν πρότεινε στις αρχές του Κιέβου την επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, με τόπο διεξαγωγής την Κωνσταντινούπολη. Ενημέρωσε επίσης ότι θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις επόμενες ώρες. Τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να εστιάσουν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να οδηγήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα