Μαύρη ημέρα για το Καζακστάν: Πούτιν ζητά συγγνώμη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

Συγγνώμη» για το τραγικό συμβάν με το αεροσκάφος Εμπραέρ 190 της Azerbaijan Airlines εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιλχάν Αλιγιέφ, όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε με «πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος διαβίβασε στον Αζέρο ομόλογό του «τα ειλικρινή και βαθιά του συλλυπητήρια για τις οικογένειες των θυμάτων, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αναφέρθηκε ότι το αζέρικο επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο ακολουθούσε αυστηρά το πλάνο πτήσης του, προσπάθησε επανειλημμένα να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι», την ώρα που η πρωτεύουσα της Τσετσενίας, όπως και άλλες περιοχές, δέχονταν επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας να εμπλέκονται στις καταστάσεις αυτές.

Η ρωσική ερευνητική επιτροπή έχει ήδη ανοίξει ποινική υπόθεση, αναλαμβάνοντας δράσεις που περιλαμβάνουν τις καταθέσεις στρατιωτικών και πολιτικών ειδικών.

«Δύο εκπρόσωποι της Γενικής Εισαγγελίας του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται ήδη στο Γκρόζνι και συνεργάζονται με εκπροσώπους της ρωσικής Γενικής Εισαγγελίας και της Ανακριτικής Επιτροπής», συνεχίζει η ανακοίνωση. Καταλήγει επίσης ότι «οι αρμόδιες αρχές της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν συνεργάζονται στενά στον τόπο της καταστροφής στην περιοχή του Ακτάου».

Την Παρασκευή οι δηλώσεις των αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων του εκπροσώπου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, και του υπουργού Μεταφορών του Καζακστάν, Ρασάν Ναμπίγιεφ, επιβεβαίωναν τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με εξωτερική αιτία που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την πτώση του αεροπλάνου.

Επιζώντες κάνουν λόγο για εκρήξεις που ακούστηκαν πριν το αεροπλάνο αρχίσει την πτήση προς το έδαφος.

Ο διευθυντής της ρωσικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Ροσαβιάτσια, Ντμίτρι Γιάντροφ, τόνισε ότι ο εναέριος χώρος του Γκρόζνι είχε κλείσει για λόγους ασφάλειας και ο πιλότος αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το Ακτάου αντί για άλλες προτεινόμενες ρωσικές τοποθεσίες.

Την ημέρα του ατυχήματος, η Ροσαβιάτσια είχε ανακοινώσει ότι τα πρώτα στοιχεία έδειχναν πως το σκάφος είχε πέσει σε σμήνος πουλιών, αλλά οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν αργότερα δείχνουν διάτρητο το ουραίο τμήμα της ατράκτου, γεγονός που δεν σχολιάστηκε από τον Γιάντροφ.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Μπακού με προορισμό τη Γκρόζνι και συνετρίβη κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης στο Ακτάου του Καζακστάν, κοντά στις ακτές της Κασπίας. Από τους 67 επιβαίνοντες, οι 38 έχασαν τη ζωή τους και 29 τραυματίστηκαν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα