Μασκ και Ιταλοί Δικαστές: «Αναγκαία η Απομάκρυνση»

Ο Ελον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και κοντινός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και φίλος της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, εξέφρασε δημόσια τις απόψεις του σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ιταλία.

Στο πρόσφατο ποστ του στο X, ο Μασκ αναφέρθηκε στα κλειστά κέντρα κράτησης που άνοιξε η ιταλική κυβέρνηση στην Αλβανία.

Αυτά τα κέντρα δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, με σκοπό την αποστολή ανδρών αιτούντων άσυλο που προέρχονται από χώρες, που η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί «ασφαλείς». Οι περισσότεροι από αυτούς στόχευαν σε άμεσο επαναπατρισμό.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με τη νομική διαδικασία, καθώς οι δικαστικές αρχές της Ρώμης αμφισβητούν την έννοια της «ασφαλούς» χώρας και τη νομιμότητα των οργανωτικών μέτρων.

Κατά την πρώτη μεταφορά μεταναστών στην Αλβανία — μόλις 16 άτομα — το δικαστήριο διέταξε την άμεση επιστροφή τους στην Ιταλία, θεωρώντας τις πατρίδες τους μη ασφαλείς, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό στην ιταλική κυβέρνηση.

Στη δεύτερη αποστολή, που περιλάμβανε επτά μετανάστες, και αυτοί επέστρεψαν άμεσα στην Ιταλία. Ο δικαστής της Ρώμης αποφάσισε ότι δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν στα κλειστά κέντρα στην Αλβανία, υποδεικνύοντας ότι η τελική απόφαση για την κατάσταση αυτή θα πρέπει να ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η εξέλιξη αυτή δεν φάνηκε να βρίσκει σύμφωνο τον Μασκ, ο οποίος διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μελόνι.

«Το ιταλικό δικαστήριο μπλοκάρει το σχέδιο της Μελόνι για την κράτηση μεταναστών στην Αλβανία. Ένας δικαστής έκλεισε την πόρτα για επτά Αιγύπτιους και Μπαγκλαντεσιανούς, οι οποίοι θα έπρεπε να εισέλθουν στην Ιταλία. Ο δικαστής αμφισβήτησε τη νομιμότητα των ιταλικών μέτρων για “ασφαλείς χώρες”. Αυτοί οι δικαστές πρέπει “να απομακρυνθούν”», ανέφερε ο Μασκ στο δημοσίευμά του.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι επτά μετανάστες επέστρεψαν στην Ιταλία από τα κλειστά κέντρα κράτησης στη βόρεια Αλβανία. Θα υποβάλουν νέα αίτηση για ασυλία στην Ιταλία, η οποία θα εξεταστεί με κανονική διαδικασία, σε αντίθεση με την επείγουσα διαδικασία που θα ίσχυε στην Αλβανία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα