«Εξτρεμιστής νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας» είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιεί η Repubblica για τον Έλον Μασκ, όπου αναδεικνύεται η πρόσφατη υποστήριξή του προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ένα κόμμα που συχνά κατηγορείται για νεοναζιστικές απόψεις. Οι δημοσιογράφοι Αντονέλο Γκουερέρα και Πάολο Μαστρολίλι τονίζουν ότι ο Μασκ, εκμεταλλευόμενος τα οικονομικά του μέσα, καθίσταται επικίνδυνος ηγέτης ενός παγκόσμιου κινήματος, ενώ αναφερόμενοι στις φήμες γύρω από την επόμενη κυβέρνηση Τραμπ, δηλώνουν ότι ο επιχειρηματίας μάλλον θα αναλάβει τον ρόλο του επιτρόπου των κρατικών δαπανών, παρά κυβερνητική θέση.
Οι δύο σχολιογράφοι επισημαίνουν ότι η στροφή αυτή προς τα δεξιά, από επιχειρηματική άποψη, δεν φαντάζει αναγκαία. Επιπλέον, επικρίνουν τον Μασκ για τον «διαδικτυακό πόλεμο» που προκάλεσε κατά της βρετανικής κυβέρνησης, λόγω της στήριξής του προς τον Νάιτζελ Φάρατζ, μια κεντρική φιγούρα του ευρωσκεπτικιστικού κινήματος και στενού συνεργάτη του Τραμπ.
Η Repubblica αναφέρει ότι ο Κιρ Στάρμερ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σκοπεύει να προτείνει νόμο που θα περιορίζει τη χρηματοδότηση κομμάτων από το εξωτερικό, ανησυχώντας για το προγραμματισμένο ποσό που ο Μασκ φέρεται να δωρίσει στον Φάρατζ. Όμως, οι δύο δημοσιογράφοι επισημαίνουν τον κίνδυνο μιας τέτοιας κίνησης, που μπορεί να πυροδοτήσει αντίτιποι, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως ένα δυνητικό «φαινόμενο μπούμερανγκ».
Κάπως έτσι, οι δύο ρεπόρτερ σχολιάζουν ότι η Βρετανία, μια χώρα με ισχυρή δημοκρατική παράδοση, φαίνεται να φοβάται τον Μασκ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα social media στη πολιτική σκηνή.
Αναφέρονται επίσης σε ιστορικές παρεμβάσεις του Μασκ στην διεθνή πολιτική και θυμίζουν την αρχική του στήριξη προς την Ουκρανία, η οποία σύντομα μετατράπηκε σε απειλές για αποκοπή δορυφορικών συνδέσεων. Δε γλυτώνουν από την κριτική τα σχόλια του Μασκ για διεθνείς ηγέτες, όπως τον Τζάστιν Τριντό, που τον παρομοίασε με τον Χίτλερ λόγω της διαχείρισης της πανδημίας.
Ο Μασκ, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νότια Αφρική, μετακόμισε στις Η.Π.Α. στα 18 του, αρχικά ως φιλελεύθερος. Ωστόσο, μετά την εκλογή του Μπάιντεν και την έλλειψη πρόσκλησης από τον Λευκό Οίκο για εκδηλώσεις, τον οδήγησε να αναζητήσει υποστήριξη στα δεξιά. Επιπλέον, η προσωπική του ζωή με την κόρη του, Βίβιαν, και οι διαφωνίες που προέκυψαν, είναι επίσης στοιχεία που διαμορφώνουν την εικόνα του.
Ο Μασκ δεν έχει αποδεχτεί την αλλαγή του φύλου του, και κατηγορεί την «woke ατζέντα». Παρά τις αντιφάσεις του, συνεχίζει να προσβλέπει σε στρατιωτικές παραγγελίες για την SpaceX, καταδεικνύοντας τη συνεργασία του με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στον τομέα των δορυφόρων. Δεδομένων αυτών των παραμέτρων, οι Guekera και Mastrioli υπογραμμίζουν ότι η πρόσφατη δήλωσή του υπέρ της AfD δεν είναι απλώς μια απλή πολιτική επιλογή, αλλά μια πιο ουσιαστική στροφή προς τον εξτρεμισμό.