Ανεξάρτητα από την απόσταση που τον χωρίζει από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ίλον Μασκ φαίνεται πως επιθυμεί να μειώσει τις αποστάσεις μέσω της σφοδρής κριτικής του προς τη βρετανική κυβέρνηση. Το πρόσφατο σχόλιο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο ότι «πολύ λίγες επιχειρήσεις θα ήταν διατεθειμένες να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την τρέχουσα κυβέρνηση» προκάλεσε σάλο και αναστάτωσε τα πολιτικά δρώμενα στον τόπο.
Η δήλωσή του ήρθε ως απάντηση σε Σκωτσέζους βουλευτές που τον προσκάλεσαν να ανοίξει μια μεγάλη μονάδα της Tesla στη Σκωτία, χώρα στην οποία δραστηριοποιείται η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία.
Η αντίδραση από το γραφείο του Βρετανού Πρωθυπουργού, Σερ Κιρ Στάρμερ, ήρθε γρήγορα και με επίσημο ύφος. «Δεν σχολιάζουμε μεμονωμένα σχόλια… αλλά η κυβέρνηση διαθέτει πολιτική ανάπτυξης», δήλωσε εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού.
Η κυριότερη δήλωση σημείωσε: «Δεν επιθυμώ να σχολιάσω συγκεκριμένα σχόλια, αλλά όποιος παρατηρεί την κατάσταση από τις εκλογές και μετά θα δει 63 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις μετά από το συνέδριο επενδυτών». Επιπλέον, τονίστηκε ότι η κυβέρνηση ανταγωνίζεται τις ανησυχίες των Βρετανών επιχειρηματιών, εστιάζοντας στην ανάγκη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο συνέδριο, το οποίο αναφέρθηκε, ο Μασκ δεν είχε λάβει πρόσκληση λόγων των προηγούμενων δηλώσεών του για τις κοινωνικές αναταραχές που προκλήθηκαν από ακροδεξιές ομάδες το καλοκαίρι και την δήλωση ότι «ο εμφύλιος πόλεμος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αναπόφευκτος».
Για ακόμη μια φορά, ο Μασκ δεν δίστασε να προκαλέσει με τις δηλώσεις του σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης, σχολιάζοντας πως «κανείς δεν θέλει να επισκεφτεί ένα κράτος που απελευθερώνει παιδόφιλους, ενώ φυλακίζει τους πολίτες για αναρτήσεις στα social media». Στις καλοκαιρινές ταραχές, κατηγορήθηκε για την παροχή ψευδών ειδήσεων συνδέοντας τον εαυτό του με ακραίες φωνές στην κοινωνία.
Ενδεχόμενο πολιτικών αλλαγών στο Λονδίνο;
Η διαμάχη του Μασκ με την κυβερνητική ηγεσία των Εργατικών είναι ξεκάθαρη και εξελίσσεται. Φήμες αναφέρουν ότι ο πρώην σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Φάρατζ, ίσως σχεδιάζει να προσφέρει σημαντικά ποσά στο λαϊκιστικό κόμμα Reform UK.
Εντούτοις, παρατηρείται ότι η κυβέρνηση των Εργατικών επιδιώκει να περιορίσει τις πολιτικές δωρεές και να ενισχύσει τους ελέγχους στις ξένες επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση της επιρροής τους στα πολιτικά δρώμενα.