Εντός των «επόμενων ημερών» αναμένεται να διαφανεί εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζει ειλικρινή πρόθεση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο σε συνέντευξή του στο CBS.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στις επικείμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία με τη ρωσική αντιπροσωπεία. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Βαλτς, δύο στενοί συνεργάτες του πρώην Προέδρου Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
Ο γερουσιαστής Ρούμπιο θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία αμέσως μετά τις συνομιλίες του στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και διμερούς συνεργασίας.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη συνάντηση από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει την κρίση στην Ουκρανία. Επίσης τόνισε ότι, επί του παρόντος, δεν υφίσταται ένας επίσημος διαπραγματευτικός μηχανισμός που να λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και άλλων εμπλεκόμενων μερών, όπως πιθανόν θα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου Τραμπ, κατά την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρούμπιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ρεαλιστική προσέγγιση.
«Θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας που θα ορίσει τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο γερουσιαστής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες από πλευράς Ουάσινγκτον στο άμεσο μέλλον, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη και την προώθηση μιας ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση. Σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων Ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.