Τουλάχιστον είκοσι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παράτυπων μεταναστών που επιδίωκαν να φτάσουν στην Αλγερία, έχασαν τη ζωή τους σε τραγικό περιστατικό τη Δευτέρα στο βόρειο Μαλί. Τα οχήματα στα οποία επέβαιναν οι άμαχοι δέχτηκαν πυρά, προκαλώντας τον θάνατο των επιβατών. Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, η ευθύνη για την επίθεση αποδίδεται σε μισθοφόρους της ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ και σε μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων του Σαχέλ, επιτείνοντας την κρίση στην ήδη ασταθή περιοχή.
Η τραγική είδηση επιβεβαιώθηκε από συγγενή οδηγού ενός εκ των δύο οχημάτων που στοχοποιήθηκαν, με τον οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στην Γκαό, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Μαλί.
«Ο οδηγός του πρώτου οχήματος ήταν εξάδελφός μου. Στις 16 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε από την Γκαό μεταφέροντας ‘τυχοδιώκτες’ (δηλαδή μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη) και νομάδες», ανέφερε ο άνδρας, ζητώντας ανωνυμία για λόγους ασφαλείας.
«Από την Γκαό, είχαν προορισμό την Αλγερία. Δυστυχώς, έπεσαν σε ομάδα μισθοφόρων της Βάγκνερ και κάποιων στρατιωτικών του Μαλί, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Στο πρώτο όχημα, δεν επέζησε κανείς. Και ο εξάδελφός μου ήταν ανάμεσά τους», πρόσθεσε με θλίψη.
Αναφερόμενος σε μαρτυρία επιζώντα από το δεύτερο όχημα, ο ίδιος τόνισε ότι «πολλοί σκοτώθηκαν και σ’ αυτό το όχημα».
«Όταν ο εξάδελφός μου έφυγε από την Γκαό, είχε 15 ανθρώπους στο όχημά του», ωστόσο «συνήθως, παίρνει και άλλους επιβάτες κατά τη διαδρομή», εξήγησε.
Η κυβέρνηση του Μαλί έχει δεχθεί έντονες πιέσεις για να διερευνήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στην περιοχή του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον αμάχων.
Η κατάσταση ασφαλείας στο Μαλί παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ένοπλων ομάδων και την παρουσία ξένων μισθοφόρων να επιδεινώνει την κατάσταση.
Το τραγικό αυτό περιστατικό υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των αμάχων και της διασφάλισης της λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του Σαχέλ.
Αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Μαλί, μέσω των πραξικοπημάτων του 2020 και του 2021, οι στρατιωτικοί ηγέτες τερμάτισαν τη συνεργασία με την πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία και αναζήτησαν στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη από τη Ρωσία.
Το Μαλί βρίσκεται αντιμέτωπο από το 2012 με τη δράση οργανώσεων που έχουν δηλώσει πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μια κατάσταση που επιδεινώνεται από τη βία παραστρατιωτικών ομάδων φυλών και εγκληματικών συμμοριών.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατήγγειλε τον Δεκέμβριο τις «φρικαλεότητες» που διαπράττονται εναντίον αμάχων από τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί, τη σύμμαχό τους ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ, καθώς και ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις.